Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Merendeel van de Kamer positief over actie tegen Islamitische Staat

Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Hennis-Plasschaert (Defensie) geven een korte toelichting na de extra ministerraad over deelneming aan de internationale strijd tegen Islamitische Staat (IS).
Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Hennis-Plasschaert (Defensie) geven een korte toelichting na de extra ministerraad over deelneming aan de internationale strijd tegen Islamitische Staat (IS). Foto ANP / Valerie Kuypers

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn positief over het besluit om militair op te treden tegen IS in Irak. Dat schrijft persbureau Novum. De Kamer is vanavond op de hoogte gesteld van de actie tegen de terreurgroep.

Nederland gaat met zes F-16’s meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat. De gevechtsvliegtuigen worden alleen in Irak ingezet en niet in Syrië.

Wat zeggen de partijen daarvan?

De VVD
De VVD noemt de actie ‘van groot belang voor onze veiligheid en de stabiliteit in de regio’. Tweede Kamerlid Han ten Broeke:

“Wij zullen het kabinetsbesluit constructief behandelen en ons daar spoedig over uitspreken.”

De ChristenUnie
De ChristenUnie dringt al langer aan op actie. Joël Voordewind, lid van de Tweede Kamer:

“Het is begrijpelijk dat Nederland zich op dit moment beperkt tot Irak vanwege het onduidelijke volkenrechtelijk mandaat en strategie als het om Syrië gaat. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt over het volkenrechtelijk mandaat voor Syrië.

Het CDA
De partij steunt de missie tegen IS. Maar de dreiging zit niet alleen in Irak, zegt fractievoorzitter Sybrand Buma.

Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Steun voor missie tegen ISIS Maar dreiging zit niet alleen in Irak. Ook ISIS terreur in Syrië moet gestopt worden.

D66
Het is goed dat het kabinet kiest voor een “robuuste bijdrage” aan de strijd tegen IS, zegt D66. De partij begrijpt de terughoudendheid wat betreft Syrië. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Het kabinet kiest voor robuuste bijdrage aan strijd tegen IS. D66 heeft hier eerder om gevraagd & zal deze bijdrage welwillend overwegen.
Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Begrip voor terughoudendheid mbt Syrië. Dit leidt wel tot vragen over hoe werkbaar dit voor onze militairen zal zijn in de praktijk.

De PVV
Leider Geert Wilders vindt de luchtsteun “prima”, maar herhaalt dat hij de binnenlandse terreurbestrijding belangrijker vindt. Het sluiten van grenzen dus, en het uitzetten van jihadisten.

De SGP
Voorzitter Kees van der Staaij vindt het een “goed besluit”.

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Goed kabinetsbesluit. Ongekende wreedheden, vreselijke menselijk drama en dreiging veiligheid rechtvaardigen aanval:
http://t.co/jIJWZqQwqi