Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Meer dan duizend arrestaties bij internationale politieactie

Foto ANP/Lex van Lieshout

Bij een internationale actie tegen georganiseerde misdaad zijn meer dan duizend mensen gearresteerd. Het is volgens Europol de grootste internationale actie ooit tegen georganiseerde misdaad in de EU.

De operatie richtte zich voornamelijk op mensenhandel en drugs- en wapenhandel. Bij de actie is bijna 600 kilo cocaïne, 200 kilo heroïne en 1,3 ton cannabis in beslag genomen. Tevens zijn er dertig Roemeense kinderen uit handen van mensensmokkelaars gered, zo meldt Europol vanmiddag:

Twitter avatar Europol_EU Europol 1027 arrests in biggest ever coordinated #lawenforcement action against organised crime in the #EU:#OpArchimedes https://t.co/og0NxWEbza

Er zijn in Nederland tachtig arrestaties verricht. Volgens de woordvoerder van de politie Joop Kemperman zijn in Nederland zo’n vierhonderd agenten betrokken geweest bij Operatie Archimedes:

In Nederland heeft de politie zich gericht op de organised property crime: het gaat om mobiele bendes van voornamelijk Oost-Europeanen die zich richten op inbraken. Ze verdwijnen vaak weer snel over de grens waardoor het lastig is ze aan te pakken. Door de Europese samenwerking ging dat nu beter.” Volgens de woordvoerder gaat het onderzoek nog door.

De arrestaties in het kader van Operatie Archimedes vonden plaats tussen 15 en 23 september. In totaal zijn er 1.027 mensen gearresteerd. Naast de 28 lidstaten van de EU waren ook Australië, Colombia, Noorwegen, Servië, Zwitserland en de VS betrokken.