‘Luchtaanvallen in Syrië vanuit Turks luchtruim’ - Turkije ontkent

Oorlogsvliegtuigen hebben vannacht vijf luchtaanvallen uitgevoerd boven Kobani in Syrië, nabij de grens met Turkije. De gevechtstoestellen waren niet van de Syrische regering, maar kwamen uit de richting van Turkije, meldt persbureau Reuters op basis van gegevens van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Welk land de luchtaanvallen heeft uitgevoerd, is nog niet duidelijk.

Update 10.30: Turkse functionarissen ontkennen dat Turkije op enige wijze betrokken is geweest bij de aanvallen. Noch het Turkse luchtruim, noch de Amerikaanse luchtmachtbasis in het zuiden van Turkije zou zijn gebruikt.

Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië

Vanuit het overwegend Koerdische Kobani in het noorden van Syrië kwam afgelopen week een vluchtelingenstroom op gang na een offensief van terreurgroep IS. Zo’n 150.000 Syrische Koerden zijn inmiddels richting Turkije gevlucht. De Verenigde Staten, die al tegen IS vochten in Irak, breidden hun luchtaanvallen gisteren uit naar het oosten van Syrië. Ze deden dat met vijf Arabische partners - Jordanië, Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Nederland heeft “begrip” voor de aanvallen, zei premier Mark Rutte. De ministerraad komt vanmiddag in een extra zitting bijeen om een zogenoemde artikel 100-brief te bespreken over de deelname aan de internationale strijd tegen IS.

Ook de Turkse president Tayyip Erdogan liet gisteren weten dat Turkije militaire en logistieke hulp kan bieden bij de luchtaanvallen op Syrië. Dat Turkije met zijn omvangrijke leger zich nu ook wil mengen in de strijd, ligt in de rede, zegt onze correspondent daar Marloes de Koning.

“Turkije pleit al lange tijd voor ingrijpen in Syrië. Nu zijn bovendien de 46 Turkse IS-gijzelaars vrijgelaten die in juni in Irak waren gevangengenomen. Dat was een reden om terughoudend te zijn. Bovendien had Turkije, dat grenst aan Irak en Syrië, ook bezwaren. Luchtaanvallen alleen zijn volgens het land niet genoeg. Turkije wil een veelomvattend plan voor de regio. En Erdogan wil niet dat de positie van president Assad wordt versterkt door de luchtaanvallen.”

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Zou Erdogan garanties hebben gekregen dat Assad hier niet beter van wordt?

De Koning is nu in het Turkse Gaziantep, waar veel Syrische vluchtelingen worden opgevangen in kampen en op “elk vrij plekje, op elke zolder en in elke kamer”. “Het zet grote druk op de samenleving.”

“Turkije wil een bufferzone bij de grens met Syrië waar vluchtelingen veilig zijn. Daar zou ook niet mogen worden gevlogen.”

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten krijgt zijn informatie via een netwerk van activisten in Syrië. De organisatie houdt onder meer al jaren bij hoeveel doden er vallen bij individuele aanvallen en brandhaarden in de Syrische burgeroorlog.

Lees ook: Nu hebben de VS ook een front in Syrië. Waarom? En mag dat wel? Vier vragen