Kunst markt

Wat zeldzaam skelet van een Ornitholestes, een kleine, vleesetende dinosauriër, uit de late jura, 153 miljoen jaar geleden. Lengte: 232 cm. Op 30 sept te koop op de veiling ‘Histoire naturelle’ bij Sotheby’s in Parijs. Richtprijs 350.000-450.000 euro. Zie voor online catalogus: sothebys.com

Bijzonderheid De Ornitholestes is een kleine tweevoetige roofsauriër, waarvan in 1900 voor het eerst fossielen zijn gevonden in de Verenigde Staten, in de staat Wyoming. Deze vleeseter leefde vermoedelijk op een dieet van vissen, grotere insecten, hagedissen, uit nesten geroofde dinosauriërjongen en kleine zoogdieren.

Goede koop?Jelle Reumer, directeur van Het Natuurhistorisch in Rotterdam: „Naturalis is bezig met de aankoop van een grote Tyrannosaurus rex. Die moet miljoenen kosten. Complete, driedimensionale skeletten zijn hoogst zeldzaam. Dit lijkt me een topstuk. Het zou zonde zijn als dit skelet niet in een museum belandt. Misschien kan Naturalis het erbij kopen.”