Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: de stop-motion der stop-motions, kraakhelder en abstract

Een stop-motion waarin de kleuren kraakhelder zijn, de bewegingen ritmisch en waarin natuur en cultuur logisch met elkaar vervlechten. Een abstract ritueel. De stop-motions der stop-motions, volgens Vimeo. En daar zijn wij het mee eens.

Twee jaar, 300.000 foto’s, rellen, branden en schilderijen in verlaten huizen waren nodig voor de film, gemaakt door Jeff Frost. Hij wilde een fictie maken van echte dingen.

Toen hij klaar was met monteren, na “zeven weken van eenzaamheid in een donkere kamer” had hij geen idee of iemand zijn film überhaupt zou willen zien. Bijna knipte hij de film in stukken, tot hij zich realiseerde dat hij niet te veel naar anderen moest luisteren - hij was zelf eigenlijk best tevreden.

Circle of Abstract Ritual from Jeff Frost on Vimeo.

Making of

In onderstaand filmpje (ook een mooie stop-motion) vertelt Jeff Frost meer over het proces. Bijvoorbeeld over de gigantische bomen in de woestijn, die door vrijwilligers geplaatst werden (en in eerste instantie naar beneden vielen).

Story of Abstract Ritual from Jeff Frost on Vimeo.