Kijken: Cirque du Soleil laat de lampen dansen met drones

Screenshot Sparked van Cirque du Soleil

De artiesten van Cirque du Soleil verleggen graag de grenzen van de fantasie. Met vliegende dansers, decors als dromen en onmogelijk buigzame acrobaten. Nu hebben ze een betoverende korte film gemaakt waarin een aantal lampen als Geppetto’s Pinokkio tot leven komt. En alles is echt: er is volgens Cirque du Soleil geen digitale animatie aan te pas gekomen.

In onderstaand filmpje lijken mens en lamp dankzij een “interactieve choreografie” op elkaar te reageren. De lampen lichten op, vliegen rond en lijken zelfs een beetje karakter te hebben. Want zien we het goed of plagen ze daar hun Geppetto een beetje?

Wat de kijker niet ziet is dat de lampenkappen tot leven worden gebracht met tien ‘quadcopters’ - kleine hefschroefvliegtuig die worden aangedreven door propellers. Deze worden via een computer aangestuurd die ‘interactie’ met de danser mogelijk maakt, zodat mens en drone synchroon met elkaar bewegen.