Joe Sixpack kan nu eindelijk ook geld verdienen op de beurs

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wanneer Joe Sixpack, de Amerikaanse neef van Jan Modaal, nu besluit om wat geld te investeren op de beurs, moet hij te werk gaan via beurshandelaren die 7 tot 10 dollar commissie rekenen per aankoop of verkoop. Onzin, zegt Vladimir Tenev tegen CNN Money. Zo’n handeling uitvoeren kost helemaal geen tientje. Wat wel geld kost, zijn de marketing budgetten en dure kantoren op Wall Street.

Dat moet beter kunnen. Daarom bedacht Tenev met zijn partner Baiju Prafulkumar Bhatt Robinhood, een app waarmee je zonder commissie kunt handelen op de beurs. Een zogenaamde trading app speciaal voor Average Joe én jonge mensen, want vooral die laatste doelgroep moet worden aangesproken met de strakke, makkelijk te navigeren interface.

Robinhood zit nog in de testfase maar heeft ondertussen al meer dan een half miljoen mensen op de wachtlijst staan, allemaal nieuwsgierig naar het uiteindelijke product. Om dit te kunnen realiseren, haalde de start-up nog eens 13 miljoen dollar op waarmee het talent wil aantrekken die ze gaat helpen bij de ontwikkeling. Onder de investeerders een paar bekende namen waaronder acteur en zanger Jared Leto en rappers Snoop Dogg en Nas. De laatste twee zeiden tegen CNN dat ze Robinhood willen ondersteunen omdat het voor dezelfde mensen gaat zijn die ook naar hun muziek luisteren.

Starbucks Japan wordt helemaal Amerikaans

Moederbedrijf Starbucks neemt voor 900 miljoen dollar de activiteiten over van de eigen winkels in Japan. Door de rest van de 60,5 aandelen van Starbucks Coffee Japan te kopen, wil de koffieketen volgens The Wall Street Journal haar positie op deze markt verstevigen.

Japan is al de op een na grootste markt voor de koffie van het Amerikaanse bedrijf. Starbucks is sinds de landing in 1995 fors uitgebreid in het land, naar meer dan duizend winkels en 25 duizend werknemers. Eerder kocht de koffieketen al voor 505 miljoen dollar de aandelen van partner Sazaby League en voor 409 miljoen dollar de aandelen van publieke beleggers.

Door Starbucks Coffee Japan compleet in eigen handen te krijgen wil Starbucks makkelijker nieuwe concepten kunnen lanceren, zoals de theeketen Teavana.

Het duurste huis ooit gaat in New York in de verkoop

130 miljoen dollar moet het penthouse van drie verdiepingen en 1151 vierkante meter gaan kosten. En met die vraagprijs is het het duurste huis dat ooit in New York in de verkoop is gegaan, aldus Bloomberg.

Het penthouse komt in de nieuwe woontoren van Zeckendorf Development Co.’s die momenteel wordt gebouwd op 520 Park Ave., een zeer gewild plekje in de Upper East Side van Manhattan met uitzicht op Central Park.

De plannen voor de toren, inclusief de vraagprijzen voor de 31 appartementen, zijn vorige week goedgekeurd door de gemeente van New York. Behalve de triplex, zullen er in het gebouw ook duplexwoningen in de verkoop gaan (startprijs 67 miljoen dollar) en woningen van enkele verdiepingen (startprijs 16,2 miljoen dollar). Het gebouw moet begin 2017 klaar zijn.

    • Anke Meijer