Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Rebellen nemen Sana’a in

Het conflict in Jemen tussen shi’itische rebellen en de regering is verder geëscaleerd. Rebellen zouden gisteren het grootste deel van hoofdstad Sana’a hebben veroverd. Volgens de VN dreigt de ineenstorting van de Jemenitische staat. Rondom Sana’a zijn checkpoints opgericht door de rebellen. In een reactie noemde President Abd-Rabbu Mansour Hadi de inname van Sana’a een ‘samenzwering om een burgeroorlog te veroorzaken’. Hij heeft beloofd te werken aan het herstel van de autoriteit van de staat. De precieze situatie in Jemen is onduidelijk. Vorige week leek er nog sprake te zijn van een vredesdeal tussen de rebellen, shi’itische Houthi’s die streven naar autonomie, en de regering. Die overeenkomst was de aanleiding voor premier Mohammed Salem Basindwa om afgelopen zondag zijn ontslag in te dienen. Op dat moment was er al veel onrust in Sana’a tussen de Houthi’s enerzijds en het Jemenitische leger en milities anderzijds. Het akkoord werd zondag ondertekend en voorziet onder andere in het geven van meer macht aan de Houthi’s op nationaal niveau. De rebellen hebben de bepaling die gaat over het staakt-het-vuren echter niet ondertekend. Maandag trokken zij Sana’a in en veroverden het ministerie van Defensie, de Centrale Bank, een belangrijke militaire bases, de staatszender en de Iman Universiteit. De speciale VN-afgezant voor Jemen Jamal Benomar trad bij het opstellen van de deal op als mediator. Gisteren waarschuwde hij voor de toekomst van de Jemenitische staat: „Wat er in de afgelopen dagen is gebeurd, kan leiden tot de ineenstorting van de Jemenitische staat en het einde van het proces van politieke transitie.”