Je werkdag beginnen met een fitnessrave

Foto: Morning Gloryville Amsterdam

Je kunt je dag ook anders beginnen. Zo’n tweehonderd Amsterdammers beginnen vandaag met een fitnessrave. Het is een trend uit Londen die inmiddels ook in Amsterdam is te vinden. Het idee: rave your way into the day op elektronische muziek.

Wijn of bier wordt er niet geschonken. Wel krijg je voor een kaartje van twaalf euro smoothies, koffie en kun je ontbijten met superfoods of croissants. Ook zijn er massages - shiatsu of energetisch - ‘om lichaam en geest te stimuleren’. En kun je het raven afwisselen met een yogales.

De fitnessrave vandaag, in Club Lite, is de derde in Amsterdam. Vroege vogels kunnen al om half 7 terecht. Fanatiekelingen en uitslapers kunnen tot half elf doorraven. In Londen is het al meer dan een jaar een trend. Sinds vorig jaar mei is er iedere maand een georganiseerd. Op de laatste Morning Gloryville in Londen begonnen duizend mensen de dag al ‘ravend’.

Wie gaan er naar zo’n rave?

Het publiek is gevarieerd. Advocaten, bankiers en consultants. Maar ook creatievelingen, mensen die bij reclamekantoren werken en designers. Op de laatste fitness rave waren zelfs moeders met kinderen - oordoppen in - die dansten, zegt Sarah-Jane Threipland, organisator van de Amsterdamse versie van Morning Gloryville. Ook waren er 70-plussers.

Waarom in de ochtend?

Fitnessraven verzet zich tegen het negatieve ochtendgevoel dat veel mensen hebben.

Samantha Moyo, oprichter van Morning Gloryville in Londen:

“Een ochtend betekent voor de meeste mensen: zo snel mogelijk naar je werk gaan. En als mensen dan al ‘s ochtends fitnessen, volgen ze de aanwijzingen van een fitnessinstructeur of werken ze een reeks oefeningen af. Maar freestyledansen geeft mensen een vrijheidsgevoel.”

En in de rest van de wereld?

Amsterdam en Londen zijn niet de enige steden met fitnessraves. De Londense filmpjes gingen de wereld over. Moyo zegt dat meer dan honderd mensen uit de hele wereld het afgelopen jaar contact opnamen omdat ze het evenement ook in hun stad willen organiseren. Inmiddels zijn er fitnessraves in Tokio, New York, Barcelona, San Francisco, Parijs en Zürich.

In Londen sturen sommige bedrijven ook hele teams naar de fitnessraves, zodat werknemers de dag positief beginnen. Daar worden ze productiever van. Op de laatste fitnessrave in Londen waren er werknemers van een reclamekantoor, als voorbereiding op een brainstormvergadering om tien uur. “Dat willen we ook in Amsterdam”, zegt Threipland. Daarom is de volgende fitnessrave op Pllek in Amsterdam-Noord, waar allerlei creatieve bedrijven zitten, en wordt er een extra pontje - “de raveboot” - ingezet vanaf Amsterdam Centraal naar Noord. “Om echte twijfelkonten over de streep te trekken.”

    • Liza Jansen