Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Boeken

Je kunt niet alles in die ene vrouw vinden

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor schrijver Thierry Baudet (31) is dat de Franse schrijver Michel Houellebecq (56).

„Een aardverschuiving bracht hij bij mij teweeg toen ik zeven jaar geleden zijn roman De wereld als markt en strijd las. Het had zo’n impact op me dat ik het boek tijdens het lezen steeds moest wegleggen om even bij te komen. In zijn boeken rekent Houellebecq af met moderne idealen als individuele rechten en zelfontplooiing. Mooie idealen, maar het maakt ons ook eenzaam: we geloven nergens meer in en vervullende liefdesrelaties zijn onmogelijk geworden. Dat thema van het grote romantische ideaal heeft me daarna jarenlang intellectueel en emotioneel beziggehouden. Het is een onoplosbaar conflict tussen gebonden zijn en vrij willen zijn. Voor geborgenheid betaal je de prijs van sleur en saaiheid. Maar kies je voor een individueel en avontuurlijk leven, dan ben je eenzamer.

„Houellebecq zie ik echt als mijn leermeester. Hij heeft het pad geplaveid waarover ik nu verder wandel. Zonder hem had ik mijn roman Voorwaardelijke liefde niet kunnen schrijven, want daarin ga ik verder met zijn thema. Ook zijn stijl bewonder ik. Zijn boeken gaan over groot menselijk verdriet, maar het wordt nergens sentimenteel. In zijn boek Elementaire Deeltjes pleegt de vriendin van een van de hoofdpersonen zelfmoord, omdat ze zich realiseert dat hij zich nooit voor haar zal opofferen. Juist door dat droog en impliciet op te schrijven wordt het heel beklemmend. Hij vult weinig in, maar laat dat aan de lezer over. Zijn boeken zijn intens, maar zonder opsmuk. Zijn woordkeus is poëtisch, maar niets wat hij schrijft is overbodig.

„Toch heb ik ook kritiek op Houellebecq. Hij blijft wel erg vastzitten in de onmacht van mensen. Zelf lukt het me inmiddels beter om het ideaal van de grote romantische liefde minder als een molensteen om mijn nek te voelen. Je kunt denken: met deze vrouw zou ik nooit mijn leven kunnen delen, want ze smakt. Maar je kunt ook denken: ik kan leuk met haar tennissen en een potje vrijen. Je kunt niet alles in die ene vrouw vinden, maar misschien is dat niet zo erg. Houellebecq heeft me op weg geholpen, maar ik denk dat je meer van het leven kunt genieten als je bepaalde ambities loslaat.”