Jack Ma boegbeeld nieuwe generatie megarijke Chinezen

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

We blijven nog even bij de geweldige, winstgevende, record-verpulverende beursgang van internetwinkel Alibaba. Een dagje beurshandel in New York en oprichter Jack Ma is de rijkste man van China geworden met een geschat vermogen van 25 miljard dollar. Dat schrijft Hurun Report, een Chinese site die lijstjes bijhoudt van de rijkste mensen van het land.

Even in perspectief. Dat maakt Jack Ma ruim drie keer zo rijk als de rijkste Nederlander (Charlene de Carvalho-Heineken, volgens de Quote 500 met een geschat vermogen van 7,2 miljard euro). Maar wereldwijd haalt Ma de top 20 niet. Uitgaande van de lijst van zakenblad Forbes zou Ma op plek 24 belanden, tussen hazelnootpastamiljardair Michele Ferrero en belegger-slash-filantroop George Soros.

De rangschikking van de rijkste mensen van China biedt een interessante inkijk hoe de economie van het land verandert:

1) Het gaat nog steeds economisch goed met China (354 miljardairs, 39 meer dan vorig jaar).

2) De Chinese economie wordt internationaler georiënteerd. Drie van de zes rijkste Chinezen spreken vloeiend Engels, constateert Hurun. En vijf van de tien allerrijksten hebben hun geld met IT, gezien de aard van het internet per definitie een internationale activiteit, verdiend.

3) Het hoogtepunt van de vastgoedhausse lijkt voorbij en de grote winsten voor de internetondernemers is aangebroken. De topmannen van internetbedrijf Tencent, zoekmachine Baidu en technologiebedrijf Xiaomi staan bijvoorbeeld ook hoog in de lijst.

4) Ook fascinerend, niet allerrijksten zijn uitgegroeid tot echte opiniemakers in China. Zeven van de tien rijkste Chinezen behoren tevens tot de populairste Chinezen op sociale media.

Voor marteltuig moet je ook in China zijn

Ben je een wrede dictator en zoek je nog wat martelgereedschap? Grote kans dat je in China uitkomt. Het land is niet alleen de fabriekshal van de wereld voor smartphones en goedkoop speelgoed, maar ook voor duimschroeven en folterplanken.

Het aantal Chinese bedrijven dat dit soort marteltuigen maakt en exporteert is de afgelopen tien jaar verviervoudigd, schrijft Amnesty International in een rapport waar de Financial Times uit citeert. Er zijn inmiddels 130 Chinese bedrijven actief in deze sector.

Amnesty vindt het laakbaar dat de Chinese regering niets doet. Zo is China het enige land dat wapenstokken met scherpe punten maakt. Die worden gebruikt door het leger en politie in onder meer Cambodja, Thailand en Nepal. Wapenstokken die stroomstoten afgeven zijn dan weer meer in trek in Afrika.

Veel van de bedrijven die dit soort gereedschap produceren zijn deels in handen van de staat, schrijft Amnesty.

India is op mars aangekomen

Tien maanden na de lancering van de Mars Orbiter is het Indiase ruimteschip aangekomen bij de rode planeet. Dat schrijft Nikkei Asian Review vandaag. Het wordt gezien als een overwinning van het Indiase ruimtevaartprogramma.

Als het de Mars Orbiter lukt om in een baan rond de planeet te geraken, zal het de eerste keer zijn dat een ruimteschip er in haar eerste poging in slaagt in de buurt van mars te komen.

Het Indiase ruimtevaartprogramma hoopt belangrijk wetenschappelijk onderzoek te verrichten, zegt U.R Rao, voormalig hoofd van de missie tegen Nikkei Asian Review. Zoals het Azië betaamt zijn de ambities enorm. ”In de verre toekomst zullen mensen praten over voorstellen als het delven van grondstoffen en het koloniseren van mars. Misschien is dat over vijfhonderd jaar relevant. Maar nu is de missie vooral bedoeld om in de buurt van mars te geraken”, zegt Rao.

De Indiase premier Narendra Modi zal morgen afreizen naar Bangalore om rechtstreeks te volgen of het Mars Orbiter lukt in een baan rond de planeet te geraken.

    • Melle Garschagen