Indiase ruimtesonde bereikt baan rond Mars

Wetenschappers van de Indian Space Research Organisation vieren het succes van hun sonde. Foto AP/Aijaz Rahi

India heeft een eerste interplanetair succes geboekt. Het land is er vandaag in geslaagd een satelliet in een baan rond Mars te brengen, meldt persbureau AP. De Mars Orbiter Mission (MOM) gaat ongeveer zes maanden onderzoek doen naar het klimaat en de aanwezigheid van water op Mars.

De manoeuvre om het ruimteschip in een baan rond de rode planeet te krijgen duurde 24 minuten. De Indiase premier Narendra Modi feliciteerde de wetenschappers en “al mijn mede-Indiërs met deze historische gebeurtenis.”

“We hebben de grenzen van de menselijke ondernemingszin en innovatie verlegd”, zei hij tegen de Indiase ruimtewetenschappers in Bangalore.

“We hebben met ons voertuig een route afgelegd die zeer weinigen bekend is.”

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi History is created & am glad to have witnessed it. Will never forget this day! Congrats to our scientists http://t.co/RNbacKjB5q #Mangalyaan

India ontwikkelde de MOM met eigen technologie. Het project kostte omgerekend 58 miljoen euro. Modi grapte eerder dat veel Hollywoodfilms duurder zijn. De veel grotere NASA-missie Maven kostte ter vergelijking meer dan 520 miljoen.

De Indiase missie naar Mars is niet de eerste. Eerder stuurden de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en de Europese Unie sondes naar de planeet. Van de 41 pogingen om Mars te bereiken, mislukten er 23. De eerste succesvolle missie was van de Verenigde Staten in 1964.

    • Laura Klompenhouwer