John Malkovich kruipt in de huid van iconische figuren op iconische foto’s

Fotograaf Sandro Miller is goede vrienden met acteur John Malkovich. Hij vroeg hem vorig jaar of hij mee wilde werken aan een eerbetoon aan de foto’s die hem ooit geïnspireerd hadden. Dat wilde Malkovich wel, en zodoende is hij onder meer John Lennon, Che Guevara en Einstein in deze hilarische en prachtige fotoserie.

Eind vorige eeuw ontmoette fotograaf Sandro Miller acteur John Malkovich bij het Steppenwolf Theater in Chicago. De twee werden goede vrienden. Toen Sandro vorig jaar een eerbetoon wilde maken aan de foto’s die hem ooit geïnspireerd hadden, kwam hij op een lumineus idee: ze stuk voor stuk namaken met hulp van Malkovich. De acteur is zodoende onder meer John Lennon, Che Guevara en Einstein in een even hilarische als prachtige fotoserie.

Sandro selecteerde eerst ruim dertig foto’s die ooit een bijzondere indruk op hem hadden gemaakt. Daarna belde hij Malkovich - die meteen instemde.

De twee maakten drie jaar geleden een korte film, Butterflies, hier online te zien. Het fotografieproject Malkovich, Malkovich, Malkovich volgde in april van dit jaar en duurde drie dagen om te vervolmaken.

De acteur kroop in de huid van iconische figuren op iconische foto’s: het zelfportret van Andy Warhol, John Lennon en Yoko Ono op de beroemde foto van Annie Leibovitz, Truman Capote zoals hij werd vastgelegd door Irving Penn, maar ook Dorothea Lange’s beroemde foto uit 1936 van een migrantenmoeder en Marilyn Monroe zoals ze (enkele weken voor haar dood) werd vastgelegd door Bert Stern.

Vanaf november (en tot eind januari 2015) is de expositie te zien in het Catherine Edelman Gallery in Chicago.

    • Peter Zantingh