Frans icoon liet haar lichaam spreken

Ze werd zo’n begrip dat de initialen BB volstonden. De Franse actrice die zondag tachtig jaar wordt, acteerde in 43 films.

Manina, la fille sans voiles „Ik begon als slechte actrice, ik eindigde als slecht actrice.” Brigitte Bardot keek onsentimenteel terug. Tussen 1952 en 1956 stond ze, toen nog brunette, als kindmeisje in bikini in 16 lichte komedies waarin vooral haar lichaam sprak – zoals dochter Manina van de vuurtorenwachter.

Et Dieu créa la femme

Echtgenoot Roger Vadim blondeerde haar en lanceerde icoon BB via de roddelpers én deze hitfilm uit 1956. Op blote voeten, haar in de war, is ze als kleinsteedse verleidster kindmeisje en femme fatale voorbij: een natuurkracht die seksueel dezelfde vrijheid eist als mannen.

Le mépris

Godard speelde in 1963 met BB’s status en monteerde de obligate naaktshots bijna lukraak door zijn film. BB is Camille, die scenarist Paul minacht omdat hij zowel zichzelf als haar prostitueert en stiekem op haar neerkijkt. Met zwarte pruik op hoopt ze wel serieus te worden genomen.

Viva Maria!

Hitkomedie van Louis Malle uit 1965 is eerste vrouwelijke buddy movie. BB reist anno 1907 met Jeanne Moreau door Midden-Amerika, vindt de striptease uit en wordt revolutionair. Hectisch acteerwerk in periode dat BB onder bergen blond haar en mascara steeds verveelder oogde.

Don Juan, ou Si Don Juan était une femme

In 1973, na wat flops, stopte BB ermee. Ook oude liefde Vadim kon in haar afscheidsjaar het tij niet doen keren met deze film waarin Jeanne, de vrouwelijke reïncarnatie van Don Juan, een priester vertelt over haar erotische veroveringen.

    • Coen van Zwol