Floor Rieder (1985) wint prijs voor best geïllustreerde kinderboek

Debutant Floor Rieder (1985) heeft de Gouden Penseel gewonnen, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Dat is zojuist in het Rijksmuseum in Amsterdam bekendgemaakt. Ook Vlaming Anton van Hertbruggen (1990) werd bekroond.

Rieder krijgt de prijs voor haar illustraties in Het raadsel van alles wat leeft, een evolutiekinderboek dat is geschreven door Jan Paul Schutten. De jury is vol lof over Rieders illustraties:

‘Ze zijn zwierig, grappig, vernieuwend én informatief – en dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. Het raadsel van alles wat leeft is de meesterproef van Floor Rieder, een kunstwerk van een boek.’

Over haar illustratiewerk zegt Rieder morgen in een interview in nrc.next:

„Het is pure entertainment.Ik wil mensen iets duidelijk maken, iets leren of iets laten zien. Maar ik werk vooral voor mezelf. Om beter te worden. Om succes te hebben. In de periode dat ik nog blowde – heel lang geleden hoor, ik was 17 – had ik van die ‘diepzinnige’ avondjes waarin we concludeerden dat je uiteindelijk alles voor jezelf doet. Ook als je het voor een ander doet, doe je het om er zelf beter van te worden. Daar zit nog steeds wel wat in, vind ik.”

Thomas de Veen, kinderboekenrecensent van NRC Handelsblad en tevens jurylid van de Gouden Penseel, is ter plaatse:

Weer prijs voor ‘Raadsel’

De winst van de Gouden Penseel betekent de zoveelste prijs voor Het raadsel van alles wat leeft (Gottmer). Het boek won eerder al de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur en de Gouden Tulp, een boekverkopersprijs voor het beste non-fictieboek.

Volgende week dinsdag maakt het boek op het Kinderboekenbal bovendien kans op de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar. Slechts drie keer eerder gingen zowel Gouden Griffel als Gouden Penseel naar één boek. De laatste keer was in 1985, toen schrijver Els Pelgrom en illustrator Thé Tjong-Khing werden bekroond voor Kleine Sofie en Lange Wapper.

Gulden Palet voor Vlaming

Vlaming Anton van Hertbruggen (1990), in de foto boven rechts van Rieder, kreeg vanavond het Gulden Palet, de prijs voor beste buitenlandse illustrator. Van Hertbruggen krijgt de prijs voor zijn illustraties in het door Edward van de Vendel geschreven Het hondje dat Nino niet had. Over dat boek zei de jury:

‘Van Hertbruggen geeft je het gevoel dat je met een doorgewinterde artiest te maken hebt, terwijl hij pas aan het begin van zijn carrièrepad staat. Hij wordt een grote: dat bewijst dit boek, dat zowel kunst is als een vertederend verhaal.’


De Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek, wordt volgende week dinsdag bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek die van 1 tot en met 12 oktober plaatsvindt.