Ook fietsers komen droog op hun werkplek aan

„Ik ga niet op de fiets naar het werk want het regent zo vaak”, was een smoes die Gerard Poels regelmatig hoorde wanneer hij kennissen vroeg waarom ze zich met de auto naar hun werk begaven. Zelf fietst de activiteitenbegeleider in de ggz altijd naar zijn werk, het is gezond, goedkoop en milieubewust.

Om het veelgehoorde excuus te ontkrachten begon Poels te turven hoe vaak hij zelf doorweekt op zijn werk 18 kilometer verderop verscheen. Resultaat zes jaar later: tijdens 90 procent van de fietsritten bleef Poels droog. Hij speelde zelfs niet vals door even te wachten als er net een hoosbui plaatsvond. Op zijn website hetregentbijnanooit.nl publiceert Poels naast enkele grafieken ook een overzichtskaart met ‘droge fietsroutes’. Ook daaruit blijkt: in heel Nederland kun je fietsen en meestal kurkdroog op je werk verschijnen.

Op de site vertelt de fietsfanaat dat zijn werkwijze niet wetenschappelijk is, „het is een eenmansaangelegenheid”, maar „grappig is dat mijn praktijkuitslagen niet zo ver afliggen van langdurige onderzoeken van bijvoorbeeld het KNMI”.

    • Sabeth Snijders