Feestvierende Indiërs zijn Chinezen voor met geslaagde missie naar Mars

India toont zijn technologische kunnen vlak voor bezoek premier Modi aan VS.

Dolle vreugde vanochtend vroeg in de Indian Space Research Organisation (ISRO). „India heeft geschiedenis geschreven”, verklaarde premier Modi. Foto AFP

Grote vreugde vandaag in India nadat de ruimtesonde ‘Mangalyaan’ in een baan om de planeet Mars was gebracht. „India heeft geschiedenis geschreven”, zei premier Narendra Modi, die in alle vroegte aanwezig was in het controlecentrum van de Indian Space Research Organisation (ISRO), India’s ruimtevaartorganisatie.

India is het enige land dat al bij zijn eerste poging Mars heeft weten te bereiken. Bovendien is India het eerste Aziatische land met een geslaagde Marsmissie. Eerder faalden Japan en China. Het opkomende India past nu in het rijtje succesvolle ‘Martiaanse’ grootmachten: de VS, Europa en Rusland. Overigens cirkelt sinds zondag ook weer de Amerikaanse NASA-satelliet MAVEN rond Mars. MAVEN onderzoekt de hoge atmosfeer van Mars.

De Indiase sonde meet de aanwezigheid van methaan in de dampkring van Mars. Ook wil India de mogelijkheid van „interplanetair reizen” onderzoeken. Maar volgens ISRO-directeur’ Koppillil Radhakrishnan is het primaire doel van de missie de technologische capaciteit van India te tonen.

Het Jai Hind (Leve India) was niet van de lucht op twitter. Indiërs zijn de op drie na grootste twitteraars en #Mangalyaan was urenlang een van de wereldwijde trending topics. Websites van kranten en de programma’s van nieuwszenders besteedden uitgebreid aandacht aan deze „technologische overwinning”.

Radhakrishnan werd in India, dat een fors ruimteprogramma heeft voor de lancering van satellieten, al op handen gedragen. Nu heeft hij de status van superheld bereikt. Hij stelt dat India geen ruimtecompetitie voert. Maar in de media werd benadrukt dat India geslaagd is waar rivaal China faalde. Het bezoek, vorige week, van de Chinese president Xi Jinping toonde opnieuw dat China een lastige buur is. Na Xi’s vertrek werd vooral negatief over het bezoek geschreven wegens een (nog steeds voortdurende) krachtmeting van Chinese en Indiase militairen aan de betwiste grens, en een „teleurstellende” bereidheid van China om in India te investeren.

In het nog altijd arme India is er nauwelijks verzet tegen de Marsmissie. Die kost nog geen vier rupees per hoofd van de bevolking, minder dan de prijs van een kopje thee op straat.

Het nieuws van de geslaagde Marsmissie helpt premier Modi de boodschap uit te dragen dat India technologisch bij de wereldtop hoort. Modi arriveert vrijdag in de VS, waar hij president Obama ontmoet en een keur aan topmensen van bedrijven van onder meer Google, PepsiCo en IBM.

    • Joeri Boom