Economie

En je dacht dat jíj het zwaar had

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een dag uit het leven van een traveling tailor tijdens de Social Media Week in Rotterdam.

Wie: Van Gils’ Nick Lakeman.

“Zie je die man daar? Donkerblauw jasje, donkerblauw hemd. Kan echt niet. Zou kunnen dat hij teveel naar het kledingadvies van zijn vrouw heeft geluisterd. Die heb ik liever niet bij mij in de winkel. De mannen die ik wel een pak probeer te verkopen vinden alles best. Die gaan naar huis met een pak van minstens duizend euro. Maar als hun vrouw mee is, leggen ze aanzienlijk minder neer. ‘Wat is er mis met die van vijfhonderd euro?’, vragen die vrouwen dan. Nee, van mij mogen ze thuis blijven.”

Vandaag verkoop ik niks

“Vandaag ga ik niks verkopen. Kijk om je heen. Zie je hier íemand die stijlvol gekleed is? Ik niet. Ik blijf maar bij mijn auto hangen. Een Land Rover Defender. Die roépt gewoon: kom een pak bij mij kopen. Maar goed, dat heeft hier dus gewoon geen zin.”

“Ik kom als traveling tailor bij de grote bedrijven. KPMG, Nationale Nederlanden, Deloitte, Accenture. Dan parkeer ik de Defender en loop ik het speciaal voor mij ingerichte kamertje op zo’n kantoor binnen. Dat heeft een of andere sales boy meestal geregeld. Er staat een passpiegel, tafel, wat stoelen. Vervolgens komen de zakenmannen binnen, meet ik ze een pak aan, en staan ze binnen veertig minuten weer buiten. Veel tijd hebben ze namelijk niet. Ze werken zo’n tachtig uur per week. Dat is te merken. Ze zijn nogal chagrijnig.”

Ik kan goed netwerken

“Toch doe ik daar juist goede zaken: in het bankwezen, en bij de consultancybureaus. Die IT-bedrijven schieten niet op: daar verkoop ik alleen pakken van rond de vijfhonderd euro. Hoeven niet eens vrouwen voor aanwezig te zijn.”

“Overal waar ik kom, gooi ik lijntjes uit. Ik kan goed netwerken. Zo kreeg kwam ik ook terecht bij Van Gils. Hiervoor werkte ik bij Suitsupply. Van Gils betaalt veel beter. De kunst van het netwerken: ik stuur altijd even een mailtje nadat ik iemand gesproken heb. Wel zo slim, baantechnisch. Wie weet, ben ik zo over een jaar tailor-af.”