Een literair monument bedreigd: Jeroen Brouwers moet zijn huis afbreken

Jeroen Brouwers Foto Annaleen Louwes

Het hing hem in 2011 al boven het hoofd, maar nu lijkt het onafwendbaar. Oud-AKO Literatuurprijswinnaar Jeroen Brouwers (1940) moet zijn huis in het Limburgse Zutendaal afbreken. Het is illegaal gebouwd in een natuurgebied.

En dat had Brouwers moeten weten, schrijft De Standaard vandaag. Toen de schrijver, die met de binnenkort te verschijnen roman Het hout 50 jaar schrijverschap viert, in 1993 het huis in Zutendaal in Belgisch Limburg kocht, stond in de notariële akte vermeld dat het daar zonder bouwvergunning is neergezet. Volgens Het belang van Limburg was de vorige eigenaar van het huis daar in 1990 ook voor veroordeeld.

Brouwers werd in 2011 al door de rechtbank van Tongeren verzocht tot afbraak over te gaan. Hij kreeg daar vier jaar de tijd voor. Het Antwerpse hof heeft nu besloten dat Brouwers zijn huis binnen een jaar moet afbreken.

De partner van Jeroen Brouwers laat over de telefoon weten dat er over twee weken een beslissing moet vallen:

“Onze advocaten gaan het arrest bekijken. Binnen twee weken moeten we beslissen of we tegen de beslissing in cassatie gaan.”

Bedreigd

‘Een literair monument bedreigd’, schrijft Boekenredacteur Arjen Fortuin vandaag op Twitter:

Een monument stampvol met boeken, schreef Fortuin in 2011 in het grote interview dat hij met Brouwers had naar aanleiding van de verschijning van diens Bittere Bloemen, waarmee hij in 2012 een Libris-nominatie in de wacht sleepte:

‘Naast de deur een steen met ‘Noli me tangere’ (Raak me niet aan), maar de ontvangst is hartelijk, met vlaai en koffie in mokken met afbeeldingen: kapitein Haddock voor Brouwers, Kuifje voor de interviewer en Bobbie voor de fotograaf. De keuken is koud, maar de woonkamer is warm gestookt en doorrookt dankzij de Caballero’s van de schrijver. Muren zijn amper zichtbaar, wel duizenden boeken op planken en stapels. Tegen een van de grote glazen tuindeuren heeft zich een mees te pletter gevlogen. Buiten beginnen de eerste knoppen uit te botten, constateert de schrijver.’

In hetzelfde interview gaf Brouwers aan zich over een mogelijke sloop geen zorgen te maken:

“Vrijwel alle huizen hier in de buurt zijn illegaal, volgens mijn advocaat moeten we in beroep gaan, dan duurt het weer jaren.”

    • Roderick Nieuwenhuis