Controle in Nigeria, hopeloos in Liberia

Foto's AFP, Reuters

Het aantal ebolapatiënten in Guinee, Sierra Leone en Liberia groeit nog exponentieel. De WHO meldt 5.843 patiënten, waarvan er 2.803 overleden.

Maar het zijn cijfers die door de overheden al bijna een week geleden zijn geleverd. In Nigeria en Senegal, waar een paar patiënten naar toe reisden vanuit de getroffen landen, was de gezondheidszorg voldoende georganiseerd om de verspreiding rond die patiënten te stoppen.

Op de foto boven controleert een schoolbeambte de temperatuur van een leerling van een privéschool in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos.

Op de foto daaronder is het werkelijke leed te zien. Een zieke vrouw, vermoedelijk met ebola, wacht op een plaats in een net geopende ebolakliniek in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. De kliniek ging op 21 september open. Binnen een dag waren de 100 bedden bezet. Wie later kwam moest buiten wachten en besmet makkelijk familieleden.