Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

2Doc: Parts of a family

Gonzalo en Gina leven in hun eigen wereld: een prachtige villa op 4.000 vierkante meter eigen grond, in de buitenwijken van Mexico City. Muren met prikkeldraad houden de buitenwereld ver weg. Een week nadat ze elkaar leerden kennen vroeg Gonzalo Gina ten huwelijk. Nu, vijftig jaar later, wonen ze in verschillende delen van het huis. Zij boven, hij beneden. Hun zoon, regisseur Diego Gutierrez, woont in Amsterdam met zijn Nederlandse vrouw en logeert elk jaar een aantal weken bij zijn ouders op het landgoed. Tijdens één van deze bezoekjes zag hij hoe de communicatie tussen zijn ouders met de jaren was veranderd. In plaats van de geplande film die hij wilde maken over de literaire ambities van zijn vader, durfde Gutierrez het aan om een ongemakkelijke film over het leven van beide ouders te maken. Gutierrez’ vader wordt binnenkort tachtig en wil gaan parachutespringen. Zijn moeder voelt zich eenzaam en moe. We zien hoe irritatie, wanhoop en onverschilligheid elkaar afwisselen in de gesprekken tussen de twee, en om die reden interviewde Gutierrez zijn ouders voornamelijk afzonderlijk van elkaar. Parts of a family won in 2013 op het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor beste lange documentaire.