Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Wij bij NRC Q adviseren VNO NCW-voorzitter Hans de Boer toch een beter slot te kopen. Kennelijk kon Jeroen Dijsselbloem ongemerkt binnenglippen om de zolder van de werkgeverslobbyist te inspecteren. “Hans de Boer heeft ook geen geldmachine op zolder”, zegt de PvdA-minister vandaag in De Telegraaf.

En dat terwijl De Boer juist een geldpers nodig heeft om de lasten met 10 tot 15 miljard te verlichten. En andere optie om het voordeel te behalen is er volgens Dijsselbloem niet. “Het moet dan komen uit een hogere zorgpremie of een lagere AOW. De onderbouwing moet wel serieus zijn. Dat heb ik gemist”, zegt Dijsselbloem in De Telegraaf over het plan van VNO NCW om lasten te verlichten.

Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer over de Financiële Beschouwing. Grote kans dus dat er nog meer plannen, voorstellen, ideeën en sommetjes komen om lasten te verlichten en licht te laten schijnen in portemonnees. PvdA-Kamerlid Nijboer wil dat bedrijven meer salaris gaan betalen, meldt De Telegraaf. Maar dat is slecht voor de concurrentiepositie, werpt CDA tegen.

C1000-eigenaren hebben geen recht op informatie

Ze voelen zich toch al de laatste der Mohikanen van de Nederlandse supermarkten: de 25 franchisenemers van C1000 die hun winkel niet willen omtoveren tot Albert Heijn. En nu krijgen ze van de kort gedingrechter ook nog eens ongelijk. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Wat is er aan de hand? In 2011 nam Jumbo C1000 over.  De huurrechten van bijna tachtig C1000-filialen werden aan Ahold doorverkocht. De C1000-franchisenemers werd niks gevraagd. De eerste veertig filialen die werden omgebouwd tot Albert Heijn draaiden niet goed. Sindsdien verzetten 25 andere C1000-winkelbazen zich tegen de gedwongen verandering. Volgend jaar mag er geen C1000 meer over zijn.

Dus besloten de 25 rebellen naar de rechter te stappen. Ze wilden inzicht in de overeenkomst tussen Jumbo en Albert Heijn. Dat hoeven de twee bedrijven volgens de rechter niet te geven. Het is niet onaannemelijk dat het akkoord bedrijfsgevoelige informatie bevat, aldus de rechter. Zo lijkt het einde van C1000 weer een stap dichterbij.

Hoge hakken tikken straks op Londense beurs

Veel aandacht in Nederlandse kranten vanochtend voor hoge hakken. Zowel De Telegraaf als de Volkskrant schrijven over de beursgang van het schoenenmerk Jimmy Choo. De Duitse investeringsmaatschappij Joh A. Benckiser (tevens eigenaar van Douwe Egberts) wil de hoge hakken naar de beurs in Londen brengen. Een kwart van de aandelen zal verkocht worden.

De Volkskrant denkt dat de beursgang een goeie manier is verder te groeien, vooral in Azië. In tegenstelling tot Louis Vuitton en Gucci heeft Jimmy Choo Azië nog niet veroverd. De Aziatische klant zou de grote bekende merken beu zijn en willen kiezen voor exclusievere “glamourmuiltjes”  van Jimmy Choo, schrijft De Volkskrant.

Jimmy Choo, opgericht door de Maleisiër Jimmy Choo, werd vooral bekend door hitserie Sex and the City, waar Carrie Bradshaw graag een paar centimeter in lengte won op de hoge Maleisische hakken.

    • Melle Garschagen