Deze drie jonge vrouwen staan al aan de top

Foto iStock

Lastig om de top te bereiken als jonge vrouw? Dat geldt niet voor iedereen. Morgen is de verkiezing van Topvrouw van het jaar. Dit jaar is er ook een aanmoedigingsprijs voor jong vrouwelijk talent, maximaal dertig jaar. Er zijn negen genomineerden. Drie van hen vertellen over hun ervaringen:

Floor van Workum (30)

Interim-manager bij Rabobank, geeft leiding aan twintig mensen

“Ik vroeg op mijn 26ste bij een leidinggevende naar mijn doorgroeimogelijkheden. Het antwoord? ‘Meisje, ga eerst eens kinderen krijgen en kom over tien jaar terug.’ Dat was een klap in mijn gezicht. Na twee dagen had ik nog een gesprek. Ik zei: ‘waarom denk je dat kinderen een probleem voor mijn carrière zullen zijn? Ik heb mijn moeder als voorbeeld, zij is fulltime arts en heeft vier kinderen.”

“Mijn kracht is juist dat ik vrouw ben, ik voeg wat extra’s toe. Ik heb een dubbel gevoel over de discussie over vrouwen aan de top. Aan de ene kant denk ik: is dit nodig? Maar blijkbaar wel. Zo’n verschil in salaris is onacceptabel. Toen ik begon met mijn traineeship bij de bank werden we ook niet allemaal gelijk betaald. Dat laat ik niet nog een keer gebeuren.”

Sophia Kerkhof–Schneider (30)

Senior brandmanager Vrumona, onderdeel van Heineken

“Ik geloof heilig dat het beter is meer vrouwen op de werkvloer te hebben, al hoeft er geen issue van gemaakt te worden. Het is wel belangrijk je bewust te zijn van de verschillen tussen man en vrouw. Als er een functie vrijkomt, zegt een man al snel: natuurlijk, ga ik doen. Een vrouw heeft meer aanmoediging nodig, een aai over haar hoofd.”

“Ik let in vergaderingen wel op typisch vrouwelijke woordkeus, zoals ‘wellicht, en misschien’. Als je die woorden niet gebruikt, kom je zelfverzekerder over. Qua kleding let ik ook wel op. ’s Ochtends voor de kledingkast denk ik: hoe hoog kan mijn hak zijn? Ik kies nooit iets té sexy uit.”

“Ik ben getrouwd en heb een dochter van twee. Ik werk vier dagen op kantoor en een halve dag thuis. Dat gaat prima. Deze combinatie hebben de meeste vrouwen op kantoor, dat is inmiddels gewoon. Ik denk dat wij een nieuwe generatie zijn.”

Carolien Wesselink (24)

Procesleider bij AFAS Software, heeft tien mensen onder zich

“Binnen mijn bedrijf merk ik niets van moeilijkheden voor vrouwen. Ik werk bij een softwarebedrijf, de verdeling is ongeveer 80 procent man en 20 procent vrouw. Vrouwelijke eigenschappen zijn goed voor de diversiteit. En het is ook gewoon leuk om te kunnen zeggen: goh, wat heb je mooie schoenen aan.

“Vrouwen vragen eerder om bevestiging. Mannen doen het gewoon en horen achteraf wel of het beter moet. Mannen hebben het ook minder moeilijk met het combineren van kinderen en loopbaan. Wij moeten nou eenmaal negen maanden zwanger zijn en liggen er dan een paar maanden uit. Ook denk ik dat je als moeder andere prioriteiten krijgt: je wilt ook bij je kinderen zijn. Mijn moeder zat om vier uur altijd met thee en koekjes klaar.”

    • Charlotte van ’t Wout