De duurste worteltjes van Nederland

Tot afgelopen jaar was op de Zuidas van Amsterdam de dr. Alma schoolwerktuin gevestigd. Maar grond van 1.000 euro per vierkante meter was te duur voor uien en pepers.

Basisschoolleerlingen maakten foto’s van hun werkzaamheden in de dr. Alma schoolwerktuin. Beeld uit besproken boek

Waar groeiden tot voor kort de duurste worteltjes van Nederland? Waarschijnlijk aan de Zuidas van Amsterdam, tussen de kantorenflats. Aan de Boelelaan, naast de Vrije Universiteit, was tot afgelopen jaar de dr. Alma schoolwerktuin gevestigd, waar elk jaar ruim 500 basisschoolleerlingen sla, bieten, uien en bloemen leerden verbouwen.

Spaanse peper is de laatste jaren ook populair: Nederland is pittiger gaan eten. En dat is ook te merken geweest in de dr. Alma schoolwerktuin, vertelt schooltuinmeester Anton Meester – bekend als meester Meester – in het boek De eeuwige schooltuin, Zaaien op de Zuidas, dat vorige week is gepresenteerd. Het is een boek vol herinneringen en foto’s die schoolkinderen zelf gemaakt hebben in de tuin die in 1959 op de toen nog onbebouwde plek begon. Er staat een interview in met meester Meester, die dertig jaar schooltuinmeester was. Hij vertelt wat hij kweekte met de kinderen, van goudsbloemen tot Spaanse peper: „Subtropische planten groeien hier ook als kool.” Maar ook recepten die hij met de kinderen ontwikkelde, en een verhaal over stadsindianen van Wanda Reisel. Zelf iets in de grond stoppen en opkweken vinden kinderen fascinerend, weet meester Meester, en ze zijn trots op hun tuintje – als ze geen kluiten gaan gooien.

Het afgelopen jaar heeft het voormalige schooltuincomplex als pauzeplek gefungeerd voor mensen die werken aan de Zuidas. Ze konden in het schooltuinlokaaltje koffie en taart kopen van meester Meester en zijn collega Petra Bloemers. Zij beheren het complex tot de sluiting; de 150 tuintjes zijn tijdelijk aan particulieren verhuurd. Er wordt onder meer voedsel voor de Voedselbank gekweekt.

Maar volgende maand is het uit met de pret. Dan wordt de grond aan projectontwikkelaar OVG Real Estate overgedragen, zodat begonnen kan worden met de nieuwbouw van een Kenniskwartier van de VU en het VU Medisch Centrum.

Sommige tijdelijke tuintjeshuurders hebben bezwaar gemaakt, maar of ze succes met hun protest hebben is de vraag. De Zuidas is ondanks economische problemen een toplocatie, waar nieuwbouw soms nog als kool uit de grond schiet. Daarmee komt een eind aan wat Loes de Fauwe in De eeuwige schooltuin het kweken van de duurste worteltjes van Nederland noemt. En inderdaad, dat scheelt nogal wat: Google leert dat een vierkante meter landbouwgrond in Nederland ruwweg vier of vijf euro kost; een vierkante meter grond om kantoren op te bouwen aan de Zuidas kost (erfpacht) tussen de 1.000 en 2.000 euro. Om daarop uien „zo groot al een voetbal” te verbouwen, wordt wat duur.

    • Paul Steenhuis