Coalitie blokkeert debat over Afghaanse tolk

Abdul Ghafoor Ahmadzai in Uruzgan.
Abdul Ghafoor Ahmadzai in Uruzgan.

De coalitie van PvdA en VVD heeft een spoeddebat over de Afghaanse defensietolk Abdul Ghafoor Ahmadzai, die definitief het land wordt uitgezet, geblokkeerd. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma had het debat aangevraagd, maar zag zijn voorstel sneuvelen.

Opvallend is dat VVD en PvdA met maar liefst elf Kamerleden naar de procedurevergadering - normaal een formaliteit waar niet eens elke partij aanschuift - waren gekomen. Dit was volgens politiek redacteur Emilie van Outeren om te voorkomen dat het debat zou kunnen plaatsvinden.

De partijen, die anders toch ook niet vies zijn van het gebruiken van persoonlijke verhalen om hun politieke punt te maken, riepen dat zij niet met het kabinet willen praten over “individuele gevallen”.

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma De procedurevergadering defensie is nog nooit zo druk geweest. Tolk Ahmadzai staat op de agenda. Coalitie is op oorlogssterkte aanwezig.
Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Wordt nu gestemd in commissie defensie. Coalitie wil niet over Ahmadzai spreken (alleen algemeen) en is tegen aanwezigheid Teeven.

De coalitie blokkeerde niet alleen dat het debat over Ahmadzai gaat en dat het met spoed gehouden wordt, ze zorgde er ook voor dat staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie, VVD) niet bij het debat mag zijn, zegt Van Outeren.

Er komt volgende week donderdag een algemeen debat over tolken alleen met minister Hennis van Defensie. Zij zal niks over asielzaken kunnen zeggen.

Teeven liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat hij niets kan doen voor Ahmadzai. Het enkele feit dat iemand voor een Nederlandse missie heeft gewerkt, is volgens hem “onvoldoende om de verantwoordelijkheid voor de behandeling van een asielaanvraag over te nemen”, schreef hij.

De 31-jarige Afghaan werkte jaren voor de legers van Nederland en de Verenigde Staten in Afghanistan. In 2010 vluchtte hij, nadat zijn broer was vermoord en hij zelf was bedreigd. Hij vroeg eerst asiel aan in Noorwegen, maar nadat die aanvraag was afgewezen, kwam hij naar Nederland. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wilde zijn aanvraag niet in behandeling nemen, omdat het mogelijk is om iemand die al in een ander Europees land asiel heeft aangevraagd naar dat land terug te sturen.

Lees ook de column over dit onderwerp van columnist Margriet van Oostveen (via NRC Reader): de tolk en de kat