‘Broeders, sta op en stel een daad’

Drie Nederlandse jihadisten stierven gisteren in Syrië. Een medestrijder roept moslims in Nederland op tot „een sterke, stevige daad”.

Voor een kapotgeschoten gebouw staat een Nederlandse Syriëstrijder met een bedekt gezicht. Alleen zijn ogen zijn zichtbaar. „Zie wat Amerika en haar bondgenoten hebben gedaan”, zegt hij woedend. De video werd gisteren verspreid via social media.

Het is de Nederlander Mujahiri Sháám ofwel Abu Mohammed. Wat zijn echte naam is, is onbekend. Naar eigen zeggen heeft hij in Nijmegen gestudeerd. Hij is woedend over de Amerikaanse aanvallen op de Islamitische Staat (IS) en terreurbeweging Jabhat al-Nusra in Syrië. Hij twitterde: „Sinds mijn verblijf in Syrie, niet zoiets verwoestend meegemaakt, t maakt me enkel vastberadener dat t hoofd van alle kwaad, USA, eraan moet!”

Bij de luchtaanvallen zijn drie Nederlandse jihadisten omgekomen. Dat is bekend bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Dick Schoof, hoofd van de dienst, wist dit gisteren al vrij snel te melden. Het is bij de veiligheidsdiensten bekend wie het zijn. Het ministerie van Justitie wil er geen mededelingen over doen.

Nederlandse jihadisten, naar eigen zeggen vanuit Aleppo, meldden gisteren al eerder de dood van de Nederlanders via social media. Het zou gaan om drie jongens van begin twintig. Mujahiri Sháám twitterde: „Onze geliefde scherpschutter Abu Yusuf al Qanas. Gestreden in Afghanistan en als martelaar gevallen in Shaam.”

Tegen de Volkskrant, die met Mujahiri Sháám skypte, zegt hij: „In werkelijkheid zijn ze natuurlijk niet dood. Ze zijn levend bij hun Heer.”

Net na het begin van de aanvallen twitterden Nederlandse strijders uit Raqqa: „Drones above Raqqah! People smile and hope that they get martyred!

In het filmpje op sociale media roept de gemaskerde Mujahiri Sháám Nederlandse moslims op om „op te staan en een sterke, stevige daad” te verrichten tegen de overheid. Hij zegt te spreken namens Nederlandse en Vlaamse jihadisten. „Sta op, zie hier hoe jullie broeders zijn aangevallen door Amerika en door haar bondgenoten”, zegt hij. Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de uitspraken.

Volgens Dick Schoof wordt het dreigingsniveau in Nederland naar aanleiding van het filmpje niet verhoogd. Het was immers al substantieel. En dat blijft het. „We moeten nu kijken of onze weerbaarheid voldoende is.”

De Nederlandse Mujahiri Sháám behoort tot de Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Volgens de Verenigde Staten heeft deze groep kampen in Syrië waar jihadisten worden getraind om aanslagen in het Westen te plegen. Jabhat al-Nusra vecht tegen IS en streeft een eigen kalifaat na. Haar strijders – onder wie veel buitenlanderds – staan bekend als beter gemotiveerd en gewapend dan niet-jihadistische rebellen en daarom succesvoller.

Jihadisten in Nederland adviseerden gisteren via sociale media hun broeders in Syrië om hun mobieltjes weg te gooien en niet constant online te zijn. Volgens hen zijn ze via hun mobiele telefoons te makkelijk te traceren voor drones.

Volgens Nederlandse jihadisten in Syrië wordt er gedemonstreerd tegen de luchtaanvallen. Ze plaatsten foto’s van de demonstraties online.

Hoeveel Nederlanders in het aangevallen gebied verblijven, is niet duidelijk. Sinds 2012 zijn zeker 130 Nederlandse jihadstrijders naar Syrië afgereisd. Zo’n dertig van hen zijn weer terug.