Weer minder diesel verkocht

De dieselverkoop is in juli met 10 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De daling is daarmee nog sterker dan die in juni en mei, toen de verkoop 9,4 procent en 8 procent lager lag dan een jaar eerder. De daling is volgens brancheorganisatie Bovag te wijten aan de accijnsverhoging per 1 januari. Veel weggebruikers tanken daarom over de grens in plaats van in Nederland, beweert de branchevereniging. Pomphouders in de grensstreken komen daardoor volgens Bovag in financiële problemen. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) schreef de Tweede Kamer vorige week dat de accijnsverhoging wel degelijk extra geld opbrengt. Hij zoekt de verklaring voor de gedaalde dieselverkoop in „veranderend consumptiegedrag en technologische ontwikkelingen”. Auto’s zouden zuiniger zijn geworden, er wordt minder gereden en het aantal dieselauto’s is afgenomen. (Novum)