Alsnog kinderpardon voor vijftig gezinnen - GL en PVV zijn kritisch

Zeker vijftig gezinnen die eerder zijn afgewezen voor een kinderpardon, krijgen alsnog een verblijfsvergunning. Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag bekendgemaakt. Maar Vluchtelingenwerk, GroenLinks en de PVV zijn kritisch.

Kinderen bij de campagne Eerlijk Kinderpardon in Den Haag.
Kinderen bij de campagne Eerlijk Kinderpardon in Den Haag. Foto ANP / Martijn Beekman

Zeker 50 gezinnen die eerder zijn afgewezen voor een kinderpardon, krijgen alsnog een verblijfsvergunning. Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag bekendgemaakt.

Deze zomer heeft Teeven 92 gezinnen nóg een keer beoordeeld. Dit omdat ze langere tijd niet in het zicht van Rijksoverheid waren geweest. Eerder zei Teeven dat hij de grenzen van het kinderpardon niet wilde oprekken; wel wilde hij kijken naar bepaalde zaken, om te zien of daar sprake was van ‘schrijnendheid’. Van de 92 gezinnen (297 mensen) krijgen nu 50 gezinnen (158 mensen) een vergunning.

Mogelijk nog 25 gezinnen

Verder houdt Teeven rekening met 25 andere gezinnen die in november mogelijk alsnog onder de kinderpardonregeling komen te vallen. Dat is afhankelijk van het oordeel van de Raad van State, die moet beslissen over toezichtscriteria. Gezinnen die een vergunning krijgen, ontvangen deze week bericht.

Kritisch geluid van GL..

Maar er is ook kritiek, schrijft persbureau Novum. GroenLinks is teleurgesteld omdat PvdA-leider Diederik Samsom eerder had toegezegd dat honderd gezinnen alsnog zouden kunnen blijven. Daarnaast zouden veel (eerder afgewezen) kinderen niet eens terug kunnen. Kamerlid Linda Voortman:

“Het worden er nu dus nog minder. Wij willen een pardonregeling die voor eens en voor altijd de onzekerheid wegneemt voor kinderen die hier al zo lang zijn. Zij horen hier en mogen niet aan hun lot worden overgelaten omdat ze net iets te oud zijn of net te kort onder Rijkstoezicht stonden.”

..van de pvv..

De PVV stelt dat Teeven met verblijfsvergunningen strooit “terwijl Nederland op dit moment overspoeld wordt door duizenden asielzoekers”. De partij wijst erop dat “in veel plaatsen” door het huisvesten van asielzoekers al geen huurwoningen beschikbaar meer zijn voor gewone woningzoekenden.

Ook verwijt de partij Teeven dat hij het negeren van de vertrekplicht beloont. Andere uitgeprocedeerde asielzoekersgezinnen zouden hierdoor het idee krijgen dat het loont om na een afwijzing in Nederland te blijven.

..en van vluchtelingenwerk

En dan nog Vluchtelingenwerk. Die stelt dat Teeven de gezinnen die nu alsnog onder het pardon vallen onnodig lang in onzekerheid heeft gelaten. Adjunct-directeur Jasper Kuipers:

Twitter avatar j_w_kuipers Jasper Kuipers Opluchting voor 50 gezinnen, maar hadden we al dit politieke gedraai niet gewoon voor moeten zijn met ’n ruimhartige regeling? #kinderpardon