Wordt Hilary Mantel écht vervolgd voor haar fictieve moord op Margaret Thatcher?

‘Rejoice, fucking rejoice’. Woorden van een huurmoordenaar, een seconde voordat hij Margaret Thatcher vermoordt. Fictie natuurlijk. Thatcher stierf vorig jaar aan een beroerte. Toch wordt de schrijfster van de woorden mogelijk vervolgd. Tenminste, dat is de wens van Lord Timothy Bell, voormalig vriend en adviseur van de langstzittende Britse premier uit de 20ste eeuw. Hij

Hilary Mantel in 2009 met 'Wolf Hall', de roman waarmee ze haar eerste Man Booker Prize won. Foto ANP

‘Rejoice, fucking rejoice’. Woorden van een huurmoordenaar, een seconde voordat hij Margaret Thatcher vermoordt. Fictie natuurlijk. Thatcher stierf vorig jaar aan een beroerte. Toch wordt de schrijfster van de woorden mogelijk vervolgd.

Tenminste, dat is de wens van Lord Timothy Bell, voormalig vriend en adviseur van de langstzittende Britse premier uit de 20ste eeuw. Hij laakt de ‘slechte smaak’ in ‘The Assassination of Margaret Thatcher – August 6th 1983’, een verhaal van tweevoudig Man Booker Prize-winnaar Hilary Mantel. Het werd afgelopen vrijdag gepubliceerd in The Guardian nadat het was geweigerd door The Daily Telegraph, die veel geld had betaald voor de exclusieve rechten op het verhaal. Timothy Bell roept op tot een politieonderzoek naar de schrijfster:

“Als iemand toegeeft iemand anders te willen vermoorden, dan lijkt het me logisch dat de politie daar onderzoek naar doet.”

Exciting news

Het verhaal van Mantel komt niet uit lucht vallen. Het werd begin dit jaar al aangekondigd. Maar of The Iron Lady in Mantels verhaal daadwerkelijk vermoord zou worden, was toen niet duidelijk. Haar redacteur bij 4th Estate wilde daar weinig inhoudelijks over kwijt.

Er werd een klein beetje voorinformatie gegeven: terwijl Mantel in haar twee Booker Prize-winnende Tudor romans (Wolf Hall en Bring up the Bodies) nog liet zien hoe het moderne Engeland werd gesmeed, wilde ze met haar nieuwe verhalenbundel laten zien tot welk land dat Engeland is uitgegroeid. The Guardian bombardeerde het nieuws tot ‘the most exciting literary news of the week’.

Thatchercide

Nu Mantel mogelijk vervolgd gaat worden voor haar fictieve moord, is het verhaal dat nu weer. Want verschillende schrijvers en journalisten nemen het in The Guardian voor Mantel op. Zo schrijft journalist Damian Barr dat de behoefte aan ‘Thatchercide’ wel bij meer Britten is terug te vinden:

‘Ik ben opgegroeid in een mijnwerkersdorpje waar mensen openlijk spraken over de manieren waarop ze Thatcher wilden straffen voor de misdaden tegen onze gemeenschap. Thatchercide is een mentale misdaad waar veel Thatcheroverlevers zich schuldig aan hebben gemaakt.’

Schrijfster Lisa Appignanesi vraagt zich af waar de heksenjacht op Mantel op uitloopt:

‘Zou Lord Timothy Bell ook om een politieonderzoek hebben gevraagd toen hij las dat het personage Pierre in Tolstojs Oorlog en Vrede probeert Napoleon te vermoorden? Ik kan me overigens niet herinneren dat iemand de Amerikaanse schrijver Nicholson Baker ‘ziek en gek’ heeft genoemd na diens verhaal over de moord op George W. Bush.’

Onbewaakt

Mantel kwam naar eigen zeggen al zo’n dertig jaar geleden op het idee voor haar verhaal, toen ze een onbewaakte Thatcher in haar slaapkamer in Windsor Castle zag. Dat beeld is blijven hangen. Mantel:

‘Als ik het niet was, als ik iemand anders was geweest, zou ze nu dood zijn.’

    • Roderick Nieuwenhuis