Economie

Waarom verdien je zo weinig als je jong bent?

Foto ANP

Zevenhonderdvijfentachtig euro. Voor een maand lang werken. Negentien jaar oud en niet aan het studeren, maar wél al voltijd aan het werk? Pech als je dan voor het minimumjeugdloon werkt.

Vandaag kwam het CBS met nieuwe cijfers over de baantjes van scholieren en studenten. In Nederland hebben zij het relatief slecht, zo blijkt uit Europese data.

Het Nederlandse minimumloon behoort tot één van de hoogste van Europa; alleen in België (€ 1.501,82) en Luxemburg (€ 1.921,03) ligt het bedrag hoger. Tenzij je jonger dan 23 bent.

Als negentienjarige verdien je ongeveer 50 procent van het volledige minimumloon. Bij een zeventienjarige is dat 40 procent.

Dat is laag, in vergelijking met de rest van Europa. In België krijg je als je negentien jaar oud bent bijvoorbeeld al zo’n 88 procent van het volledige minimumloon. Ook in andere Europese landen ligt dat percentage hoger, meestal rond de 70 procent.

Europees minimumloon

Dit is hoeveel mensen daadwerkelijk het minimumloon betaald krijgen voor hun baan:

Uit een voorbeeldbegroting van het Nibud (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat een volwassene met een laag inkomen al snel 524 euro aan vaste lasten alleen kwijt is. Dat is nog zonder kosten voor boodschappen, voor kleding, voor persoonlijke verzorging. Voer je als negentienjarige al je eigen huishouden, dan blijft er met een minimumloon alleen weinig over.

FNV Jong vindt die 50 of 40 procent van het minimumloon dan ook té laag. Op de website schrijft de vakbond, die voor verhoging van het jeugdloon is:

“Je huur, verzekeringen en boodschappen zijn net zo duur als voor ieder ander. Daartegenover hoort ook een volwassen loon.”

Waarom is dat minimumloon dan zo laag?

Waarom is dat minimumloon relatief - want in Spanje is het sowieso ‘maar’ 750 euro - zo laag?

Opleiding, onder meer. Minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken) schreef vorig jaar in een brief aan de Kamer het volgende:

“Een relatief laag wettelijk minimumjeugdloon moedigt jongeren mogelijk aan om een opleiding af te ronden (…). Dit is gunstig, omdat jongeren die met een hogere afgeronde opleiding de arbeidsmarkt betreden doorgaans relatief minder vaak werkloos zijn.”

Hoger minimumloon, meer jongeren werkloos

Ook suggereert hij dat het verhogen van het minimumjeugdloon nadelig zou zijn voor de werkgelegenheid. Hoewel onderzoek “geen eenduidig antwoord geeft”, vindt “het merendeel van de empirische studies een negatief werkgelegenheidseffect van een hoger minimumloon.”

Anders gezegd: met een hoger minimumloon zouden werkgevers jongeren helemaal niet meer inhuren. Te veel keus. En dan doen ze dus ook geen werkervaring op - terwijl ook dat zo mooi is aan dat loon, schrijft Asscher in de brief.