Verdachten van ontvoering Israëlische tieners gedood

Israëlische soldaten nabij de Gazastrook.
Israëlische soldaten nabij de Gazastrook. Foto ANP/EPA/Jim Hollander

Twee Palestijnen die verdacht werden van het ontvoeren en vermoorden van drie Joodse tieners zijn vannacht doodgeschoten. De ontvoering van de tieners leidde tot een omvangrijke operatie in de Gazastrook die aan honderden mensen het leven kostte.

Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn de twee leden van Hamas tijdens een vuurgevecht met Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever omgekomen toen ze zich hadden verschanst in een gebouw in Hebron.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF #BREAKING: Overnight, Amer Abu Aisha & Marwan Qawame - murderers of #EyalGiladNaftali - were killed in exchange of fire with IDF forces
Twitter avatar IDFSpokesperson IDF IDF Chief of Staff: “We promised the families that we would find the murderers. This morning, we did just that.” http://t.co/1kaVbnYXJr

Volgens het leger is het lichaam van één van de verdachten reeds geïdentificeerd. De gouverneur van Hebron heeft tegenover Reuters bevestigd dat beide mannen dood zijn. Bij de operatie zijn ook nog twee Palestijnen gearresteerd die worden verdacht van het assisteren van de ontvoerders.

Ontvoering was opmaat naar Gaza-oorlog

De drie jongens werden op 12 juni ontvoerd. Een zoekactie leverde niks op; de lichamen van de drie jongens werden drie weken later gevonden. Uit wraak ontvoerden Israëlische extremisten een Palestijnse jongen. Hij overleefde de ontvoering niet.

Aanvankelijk was niet duidelijk welke groepering achter de ontvoering zat, maar een leider van Hamas op de Westelijke Jordaanoever eiste de ontvoeringen een maand geleden namens de beweging op. De beweging was echter niet op de hoogte van het voornemen om de jongens te ontvoeren.

Het jarenlange bestand tussen Hamas en Israël kwam door de ontvoering onder druk te staan, en leidde uiteindelijk tot een nieuwe geweldsuitbarsting. Bij beschietingen over en weer kwamen afgelopen zomer bijna 2.100 Palestijnen en 72 Israëli’s om het leven. Eind augustus bereikten beide kanten overeenstemming over een staakt-het-vuren dat nog steeds van kracht is.

Afgelopen juni werd al een eerste verdachte opgepakt, die geldt als het brein achter de ontvoering. Er werd nog gezocht naar twee vermoedelijke handlangers; die zijn vannacht gedood.