Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Verborgen sporen

Deze soldaten waren net zoals jij en ik. Dat is de belangrijkste les die Jeffrey Gusky leerde door uitgebreid oude loopgraven in Frankrijk te verkennen. De Amerikaanse spoedeisende-

hulparts en fotograaf onderzoekt al meer dan twintig jaar de oorsprong van moderne massavernietigingswapens en terrorisme. In zijn zoektocht ontdekte Gusky bij toeval steengroeven die tijdens de Eerste Wereldoorlog verbonden waren met loopgraven en werden gebruikt als kantines of ziekenboegen. In deze door de geschiedenis vergeten plekken vond Gusky naast straatborden ook “sporen” van mensen die “niet vergeten wilden worden”, vertelt hij aan The New York Times.

“Deze soldaten wilden laten weten: ‘ik bestond, ik deed ertoe. Ik leefde.’" De foto’s die Gusky op zijn Twitter-account @hiddenWWI deelt maken dit bijna pijnlijk zichtbaar. De arts plaatst er prachtig gedetailleerde beeldhouwwerk in de steengroeven te midden van een omgeving die riekt naar de dood.