Syrië steunt ‘iedere internationale inspanning’ tegen terrorisme

De Syrische autoriteiten zeggen bereid te zijn om aan ‘iedere internationale inspanning’ tegen terrorisme mee te werken. De verklaring volgt op de eerste Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië op stellingen van Islamitische Staat en andere jihadistische groeperingen.

Foto ANP/EPA/Lorelei Vander Griend

De Syrische autoriteiten zeggen bereid te zijn om aan ‘iedere internationale inspanning’ tegen terrorisme mee te werken. De verklaring volgt op de eerste Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië op stellingen van Islamitische Staat en andere jihadistische groeperingen.

Dergelijke acties moeten wel in overeenstemming zijn met het internationale recht en de soevereiniteit van het land respecteren, aldus het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie werd Syrië pas een paar uur voor de aanvallen door de Amerikanen geïnformeerd over de operatie:

“De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem heeft maandag van zijn Amerikaanse tegenhanger een bericht ontvangen waarin John Kerry meldt dat de Verenigde Staten zouden toeslaan in Syrië.”

Ondanks dat eerder nog aanvallen op het Syrische territoir als een daad van agressie zouden worden gezien, hebben de autoriteiten de aanvallen niet veroordeeld.

IS heeft wraak gezworen

In de verklaring zegt de regering verder dat de strijd tegen IS in het oosten van het land zal worden voortgezet. De Syrische luchtmacht voert al een tijdje aanvallen uit op IS-doelwitten in Raqqa, waar de VS nu dus ook hebben toegeslagen. De VS hebben echter een samenwerking met het regime van president Assad uitgesloten, aangezien diens regering niet legitiem zou zijn.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zijn bij de aanvallen op het Al-Nusrafront in het noorden van Syrië vijftig doden gevallen. De meeste dode zouden niet uit Syrië afkomstig zijn. Ook zijn er veel burgerslachtoffers gevallen.

Het Observatorium meldde eerder vanochtend dat twintig strijders van IS in het oosten van het land. Een strijder van IS heeft namens de beweging tegenover Reuters wraak gezworen:

“Deze aanvallen zullen beantwoord worden.”

Rusland: meer dan ‘aankondiging’

Rusland wijst in een reactie op de juridische aspecten van de aanvallen in Syrië. De autoriteiten waren alleen op de hoogte gebracht van de aanvallen, en pas een paar uur voordat de operatie zou aanvangen:

“Iedere actie kan uitgevoerd worden in overeenstemming met het internationale recht. Dat betekent niet alleen een eenzijdige ‘aankondiging’ van de luchtaanvallen, maar ook de instemming van de Syrische regering of de goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.”

Daarnaast worden er twijfels geplaatst bij de intenties van de VS:

“Pogingen om de eigen geopolitieke belangen veilig te stellen ten koste van de soevereiniteit van landen in de regio verergert de spanningen en destabiliseert de regio.”

De NAVO zegt dat de alliantie niet betrokken was bij de aanval op IS in Syrië, zo meldt Reuters. De acties in Syrië werden weliswaar onder aanvoering van de VS uitgevoerd, maar staan verder los van de NAVO.

De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie (SNC) heeft vanochtend laten weten de aanvallen te verwelkomen. De beweging vecht al jaren tegen jihadisten, maar ook tegen het regime van president van Assad:

“Dit zal ons sterker maken in onze strijd tegen president Assad… De campagne moet net zolang doorgaan totdat IS compleet verdreven is uit Syrië.”

De SNC (en de gewapende tak het Vrije Syrische Leger) is één van de gematigde rebellengroeperingen die de VS willen steunen in de strijd tegen IS.

President Obama zal vanmiddag een toespraak houden over de luchtaanvallen in Syrië.