‘Slave’ Prince is terug bij zijn oude platenlabel met twee nieuwe albums

Hoes van nieuwe album van Prince

Twee nieuwe albums markeren de terugkeer van superster Prince bij zijn oude platenlabel Warner. Aanstaande vrijdag verschijnt zijn 33ste soloalbum, Art Official Age, gelijk met Plectrumelectrum van zijn huidige liveband 3RDEYEGIRL. Dat is opmerkelijk, want in 1995 was zijn toen zeventienjarige verbintenis met het label aanleiding om bij de Brit Awards te verschijnen met het woord ‘Slave’ op zijn wang geschreven. Prince voelde zich een slaaf van zijn platenmaatschappij, die weigerde hem de controle over zijn oude mastertapes te geven. Die situatie is nu rechtgezet, waarmee Prince (56) de rechten heeft verworven om zijn artistieke eigendom te beheren en te verspreiden.

Art Official Age is een door Prince Rogers Nelson en co-producer Joshua Welton volgespeeld conceptalbum waarop ‘Mr. Nelson’ in een sciencefictionachtig scenario uit een jarenlange winterslaap wordt gewekt. Het album begint uitbundig met de kermisdisco van Art official cage, gevolgd door een overdaad aan langzame en midtempo funkballades als het smachtende Breakdown en het aan „the art of seduction” gewijde What it feels like. Alleen in het Kiss-achtige The gold standard en de partystamper Funknroll wordt het tempo opgevoerd. De sfeer is overwegend broeierig en lonkend naar een volwassen r&b-publiek.

Heel anders is het hard rockende Plectrumelectrum waarop Prince zijn ‘all female band’ 3RDEYEGIRL stuurt in de richting van glamrock, jarenzeventighardrock en zelfs metal. Prince lijkt met zijn nieuwe band nog wat schizofreen tussen verschillende stijlen te manoeuvreren. Ongeïnspireerd klinkt het nergens, maar de kwaliteit van de veelgeprezen liveoptredens die hij eerder dit jaar gaf is niet ten volle naar de studio vertaald.

    • Jan Vollaard