Schoonzoon Bin Laden krijgt levenslang

Sulaiman Abu Ghaith rechts tijdens zijn proces in New York. Tekening AP / Elizabeth Williams

De schoonzoon van Osama Bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith, is in de VS veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens zijn activiteiten voor Al-Qaeda. De schoonzoon figureerde na de aanslagen van 11 september als woordvoerder van Al-Qaeda in video’s van de terreurorganisatie.

Dit voorjaar was hij al schuldig bevonden aan betrokkenheid bij samenzweringen om Amerikaanse staatsburgers te doden. De rechter zei in zijn veroordeling dat hij geen enkel teken van berouw zag bij Abu Ghaith:

“In mijn beleving wilt u nog steeds alles eraan doen om de doelen van Al-Qaeda uit te voeren om alle Amerikanen te vermoorden.”

Abu Ghaith deed in 2001 op een Arabisch televisiekanaal een oproep aan alle moslims om tegen de VS te vechten en dreigde met meer aanslagen als die van 11 september. Na de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon voorzag hij diverse propagandavideo’s van Al-Qaeda van commentaar. Ook was hij in enkele video’s zelf te zien naast Bin Laden. “De storm van vliegtuigen zal niet ophouden”, zei hij in een video die in oktober 2001 opdook.

Zelf hield Abu Ghaith tijdens zijn proces vol dat zijn rol strikt religieus was, zo schrijft persbureau AP. Vlak voor zijn veroordeling liet hij ook weten dat hij aan “niemand dan aan God vergiffenis zou vragen”. Hij werd vorig jaar opgepakt in Jordanië en daarna overgedragen aan de VS.

    • Anouk Eigenraam