Rutte begrijpt de luchtaanvallen op IS in Syrië

Rutte tijdens zijn toespraak op de VN-klimaattop in New York vanavond. Op een persconferentie daar reageerde hij op de luchtaanvallen in Syrië. Foto EPA / Jason Szenes

Nederland heeft “begrip” voor de luchtaanvallen die de VS vannacht samen met Arabische bondgenoten in Syrië uitvoerde tegen de Islamitische Staat (IS). Dat zei premier Rutte vanavond tijdens een persconferentie bij de Verenigde Naties in New York.

Rutte verwees naar de “verschrikkelijke beelden” van de belegering van Syrische steden door IS langs de Turkse grens. Daar zijn al meer dan 150.000 Koerden gevlucht voor de grootschalige moordpartijen die de beweging daar uitvoert. De premier voelt zich desalniettemin niet onder druk gezet om snel te besluiten over een mogelijke Nederlandse humanitaire of militaire bijdrage. Volgens Rutte is dit nog onderwerp van onderzoek. Hij benadrukte opnieuw de noodzaak tot een uitgewerkte strategie en een volkenrechtelijk mandaat:

“Ik voel de behoefte aan snelheid bij meer landen. Ook bij mijzelf. Als we Nederlandse militairen vragen om deel te nemen aan de strijd tegen ISIS dan moet dat zorgvuldig zijn.”

Tot nu toe heeft Nederland toegezegd helmen en kogelvrije vesten te leveren. Nederland is volgens de premier in overleg met een grote groep landen. Dat zou “voortvarend” gaan. En, zo verzekerde Rutte: “we zullen niet meer tijd nemen dan nodig is”. In een brief aan de Kamer zal het kabinet in gaan op de verschillende aspecten van een bijdrage tegen IS in Syrië en Irak.

NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel vraagt zich af of Nederland straks misschien de argumentatie van de VS zal gebruiken:

(Novum)