Russische klappen

Steve Rosenberg maakte vorige week geen vrienden in de Russische stad Astrachan. De BBC-journalist schoot er een reportage over de mysterieuze dood van Russische soldaten aan de grens met Oekraïne. Hij interviewde de zus van een militair die wil weten waar en hoe haar broer zijn leven verloor. Zij gelooft niet dat hij omkwam tijdens een ‘militaire oefening’. De cameraman van Rosenberg en zijn materiaal moesten de prijs betalen voor hun nieuwsgierigheid. Hij werd in elkaar geslagen en zijn camera vernield. En nadat Rosenberg aangifte had gedaan bij de politie bleek beeldmateriaal – dat veilig in hun bus lag – gewist te zijn. Na het voorval twitterde de Moskou-correspondent: ‘We zijn veilig. Maar dit was een verontrustende dag in Rusland’. Wat Rosenberg en zijn collega in Astrachan overkwam staat niet op zichzelf. Journalisten die onderzoeken hoe Russische soldaten precies betrokken zijn in het conflict met Oekraïne krijgen veelal te maken met intimidatie en geweld.