Raif Badawi had een blog en krijgt daarom duizend zweepslagen

Raif Badawi hield een liberaal blog bij in Saoedi-Arabië, waarin hij kritiek uitte op autoriteiten. Begin oktober gaat zijn straf in.

Badawi ging in hoger beroep en kreeg 400 zweepslagen extra.

Duizend zweepslagen. Een gevangenisstraf van tien jaar. Een boete van 191.000 euro. Een reisverbod van tien jaar. Dit is de straf die de Saoedische blogger Raif Badawi begin deze maand definitief kreeg opgelegd. Onder meer voor het „beledigen van de islam” - maar volgens critici is het de Saoedische autoriteiten vooral te doen om zijn blog.

Vijftig slagen per week zal Badawi krijgen, naar verwachting vanaf begin oktober. Elke vrijdag na het middaggebed. Twintig weken lang.

Amnesty International voert sinds een week een felle campagne tegen de straf, die weinig aan de verbeelding overlaat. In de kranten staan paginagrote advertenties met een afbeelding van een door striemen gehavende ontblote rug. ‘Bloggen is slecht voor je rug’, staat erbij. „Helaas zijn lijfstraffen en doodstraffen niet uitzonderlijk in Saoedi-Arabië”, laat een woordvoerder van Amnesty weten. „Meestal worden dit soort straffen uitgevoerd als het gaat om bijvoorbeeld drugshandel; niet bij een blog.”

Raif Badawi is een prominente Saoedische blogger, die in 2006 de website ‘Vrije Saoedische Liberalen’ oprichtte (inmiddels offline). In zijn blogs uitte hij kritiek op de Saoedische autoriteiten en religieuze leiders. Hij stelde de politisering van de islam ter discussie, en schreef over het gevaar van de verspreiding van extremistisch gedachtegoed op universiteiten. Ook schreef hij over Valentijnsdag, in Saoedi-Arabië verboden. Hij stelde een simpele vraag: waarom eigenlijk?

Zijn site werd door de Saoedische autoriteiten lange tijd getolereerd, maar dat veranderde tijdens de Arabische Lente. Na protesten in de Oostelijke Provincie door de shi’itische minderheid werden alle demonstraties verboden. In een toespraak zei de Koning dat de media soennitische geestelijken moeten respecteren.

In 2012 werd Badawi gearresteerd. Zijn website zou de openbare orde schaden, islamitische waarden minachten en hij zou religieuze leiders belachelijk maken. Een aanklacht voor ‘afvalligheid’, waar de doodstraf op staat, hield geen stand. Wel werd hij veroordeeld tot zeven jaar en drie maanden celstraf, en 600 zweepslagen. Zijn beroep daartegen had een hoge prijs: 400 zweepslagen en bijna drie jaar gevangenisstraf extra.

Persorganisatie Freedom House bestempelt Saoedi-Arabië als een van de meest repressieve landen ter wereld. Het land kreeg in 2013 een score van 84 op een schaal van 0 tot 100 (100 is geen persvrijheid). Publicaties die de nationale veiligheid schaden zijn verboden, evenals ‘publicaties die afbreuk doen aan iemands waardigheid’. Op afvalligheid staat de doodstraf. Wie de integriteit van de koning in twijfel trekt, kan rekenen op een gevangenisstraf van tien jaar.

Met de internetvrijheid gaat het volgens de organisatie ook niet al te best: het land krijgt een score van 70. Geregeld worden burgers opgepakt en accounts afgesloten. Mensenrechtenactivisten zijn het vaakst de dupe. Begin 2013 blokkeerde de overheid miljoenen Twitterpagina’s.

Desondanks is het dagelijks internetgebruik in Saoedi-Arabië relatief hoog: de helft van de bevolking van 29 miljoen is aangesloten op internet.

    • Mirjam Remie