PvdA wil net als FNV fors hogere lonen

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer steunt de forse looneis van vakcentrale FNV.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer steunt de forse looneis van vakcentrale FNV. Foto ANP / Bart Maat

Regeringspartij PvdA steunt het recente pleidooi van vakcentrale FNV voor een stevige looneis in de private sectoren. Tweede Kamerlid Henk Nijboer zal morgen tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen een oproep doen aan het kabinet om er bij de sociale partners op aan te dringen een forse loonsverhoging door te voeren.

In sommige sectoren, zoals de bouw, zal het volgens Nijboer nog lastig zijn om de salarissen te verbeteren. “Maar voor sectoren waar het weer goed gaat denk ik aan een loonsverhoging van enkele procenten”, zo zegt de PvdA’er vanmiddag in NRC Handelsblad. Volgens Nijboer is de toegenomen arbeidsproductiviteit van de laatste jaren nauwelijks ten goede gekomen aan werknemers, maar vooral aan de winstgevendheid van bedrijven. Het wordt tijd dat werknemers weer “loon naar werken krijgen”.

Vorige week kondigde vakcentrale FNV aan dat voor de komende CAO-onderhandelingen de looneis van 3 procent voor een deel in contant geld zal worden uitgedrukt. Iedere werkende zal er 900 euro bij moeten krijgen.

Werkgevers willen meer lastenverlichting

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, roept het kabinet op om op een andere manier de koopkracht van werknemers te verbeteren. Hij stelde gisteren tijdens een debat, georganiseerd door De Telegraaf, dat het kabinet, na alle bezuinigingen van de laatste jaren, 10 tot 15 miljard euro aan lasten moet verlichten, in plaats van de vorige week genoemde 3 tot 5 miljard. “Het geld moet terug naar de burger en bedrijven.” Dat kan volgens De Boer door extra te snijden in de kosten voor gezondheidszorg en sociale zekerheid.

Volgens PvdA’er Nijboer zou een hoger salaris voor werknemers goed zijn voor de koopkracht, die in de afgelopen crisisjaren nauwelijks is verbeterd. Nijboer:

“Het is economisch verstandiger de baten meer bij de werknemers te laten landen. Zij zullen dat deels besteden, waardoor de binnenlandse vraag aantrekt en het midden- en kleinbedrijf mee profiteert.”

Coalitiegenoot VVD laat weten het idee van de PvdA niet te steunen. “Voor de concurrentiepositie van Nederland is juist een gematigde loonontwikkeling beter”, zegt Kamerlid Mark Harbers. “Hoge looneisen pakken op termijn ongunstig uit.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de Algemene Financiële Beschouwingen die morgen beginnen.