Popmuziek in een grafiek

Nathan Yau omschrijft zichzelf op Twitter als een statisticus met een “achtergrond in eten en bier”. Maar zijn tijdlijn vol grafieken verraadt dat hij meer dan dat is.

Yau is een man van vele smaken en talenten. Zo maakte de staticus recentelijk een overzicht van honderd popliedjes uit de iconische Billboard Hot 100. Zo werd het nummer (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams een cirkeldiagram waarin Yau meer dan de helft toebedeeld aan ‘dingen voor jou’ en de rest aan ‘overdrijven’. En in zijn handen verandert Killing Me Softly van Roberta Flack in een grafiek waarin de voortgang van het lied wordt uitgezet tegen een dalende hoeveelheid levenskracht. Op dezelfde lichtvoetige manier speelt Yau ook met het visualiseren van filmcitaten, de afmetingen van dinosauriërs, het militaire materieel in handen van Amerikaanse politiegenten of de fastfoodketens in de Verenigde Staten. De tijdlijn van Yau maakt statistiek tastbaar, maar vooral leuk.