Pieter Steinz schrijft Boekenweekessay 2015

Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds en oud-chef Boeken van NRC Handelsblad, gaat het Boekenweekessay 2015 schrijven. Foto Roger Cremers/ NRC

Pieter Steinz (1963) gaat het Boekenweekessay 2015 schrijven, zo meldt stichting CPNB in een persbericht. In zijn essay zal de voormalig Chef Boeken van NRC Handelsblad een rondleiding geven door het ‘dolhuis van de wereldliteratuur’.

Steinz, onder andere auteur van de dit jaar verschenen cultuurgids Made in Europe en NRC-rubriek Lezen met ALS, zal in zijn Boekenweekessay uitweiden over de aantrekkingskracht voor psychiatrische gevallen bij auteurs als W.F. Hermans, William Shakespeare en Edgar Allan Poe.

Hersenspinsels

De werktitel van zijn essay is ‘Hersenspinsels. Waanzin in de wereldliteratuur’. De voorlopige flaptekst van het essay luidt als volgt:

‘Don Quichot en Madame Bovary vertoonden vreemd gedrag na het lezen van te veel boeken; maar hoe gestoord waren ze? Welk steekje was los aan Lady Macbeth, Kapitein Ahab, Dr Jekyll, en Bavink uit Nescio’s Titaantjes? Hoe droegen schrijvers als Nikolaj Gogol, Guy de Maupassant, Virginia Woolf en Sylvia Plath hun eigen psychische problemen over op hun personages? En hoe gek zijn eigenlijk de hoofdpersonen van Het lijden van de jonge Werther, Misdaad en straf, Van de koele meren des doods, De vreemdeling en American Psycho?’

In het Boekenweekessay zullen ook lijstjes met leestips opgenomen worden, zoals ‘Tien titels over paranoia’, ‘De beste romans over schizofrenie’ en ‘Psychiatrische gevallen in de literatuur’.

Waanzin

Het thema van de Boekenweek 2015 is ‘waanzin’, onder het motto: Te gek voor woorden. De 80ste editie van de Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart tot en met zondag 15 maart 2015. Tijdens de week is het Boekenweekessay voor een bedrag van €2,50 te koop.

Het Boekenweekessay werd vorig jaar geschreven door reisschrijver en tv-maker Jelle Brandt Corstius (1978). Over diens Arctisch dagboek, die Corstius bijhield tijdens een cruise op de Witte Zee, schreef boekenredacteur Toef Jaeger:

‘Het is een geestig boekje. Vooral omdat dit essay – voor de Boekenweek met het thema reizen – gaat over iemand die tijdens een cruise zijn hut niet meer uit durft uit angst op bejaarden te stuiten. [..] Varen met een bejaardencruise blijkt zo’n beetje gelijk te staan aan de hel, Brandt Corstius krijgt er heimwee van. Tot verrassende nieuwe inzichten leidt dat niet en ik had best meer over de reiziger zonder eindbestemming willen lezen. Want, bejaarden afzeiken terwijl je er wel je geld mee verdient: daar maak je geen vrindjes mee’

    • Roderick Nieuwenhuis