Kwetsbare ballonnenman zoekt contact

Er loopt een pop over straat, een slank soort Michelinmannetje, opgebouwd uit ballonnen. Zijn hoofd is één ballon, zijn ledematen bestaan uit iets kleinere ballonnen. En hij is eenzaam, dat is direct duidelijk, ondanks pogingen met mensen in contact te komen. Zijn toenaderingspogingen worden niet op prijs gesteld of genegeerd.

Floating is een korte film van regisseur Greg Jardin, die eerder vooral muziekvideo’s maakte. Te zien op Vimeo.com, met een aanbeveling van de redactie van de website en lyrische commentaren van kijkers. Lof is er voor de animatietechniek en het ontroerende verhaal.

Dat verhaal raakt in een stroomversnelling als de ballonnenman net zo’n wezen tegenkomt als hijzelf, maar op het verkeerde moment: de ander staat op het perron en hijzelf zit in een trein die net wegrijdt. De ander heeft een tegenovergestelde kleurstelling – rood in plaats van wit en andersom – dus die moet van het andere geslacht zijn.

Dan begint een zoektocht, waarbij de ballonnenman al te kwetsbaar blijkt: bij het minste geringste knappen er delen van zijn lijf, er blijft steeds minder van hem over. Op het moment dat de sterfscène onvermijdelijk is, weet Jardin er een prachtig einde aan te breien.

    • Herbert Blankesteijn