Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ondanks discussie blijft Zwarte Piet in veel gemeenten zwart

De intocht van Sinterklaas, vorig jaar in Amsterdam.
De intocht van Sinterklaas, vorig jaar in Amsterdam. Foto ANP/Evert Elzinga

Zwarte Piet blijft zwart. Dat blijkt uit een rondgang die NRC Handelsblad maakte langs de vier grootste gemeenten van alle twaalf provincies. Bijna nergens verandert er dit jaar iets aan de intocht van Sinterklaas.

In veruit de meeste plaatsen in Nederland blijft hij donker, met een pruik en gestifte lippen. Het publieke debat over het vermeende discriminerende uiterlijk van Zwarte Piet wordt beschouwd als een Amsterdamse discussie – „aangeblazen door de media”.

‘Gemieter kennen wij niet’

Lodewijk Osse, voorzitter van de Stichting Sinterklaasintocht Assen, zegt:

“Onze Sinterklaasintocht zal dit jaar in zijn meest oorspronkelijke vorm zijn en groter dan ooit, met 400 Zwarte Pieten en 9 praalwagens. We willen laten zien dat wij niet om willen buigen voor protest. We zijn niet doof voor de geluiden en hebben begrip voor iedereen, maar dat moet ook wederzijds zijn. Het gemieter over de kleur van Zwarte Piet kennen wij niet.”

Utrecht heeft ‘een brede dialoog rond Piet’ georganiseerd, zegt een woordvoerder van de gemeente:

“Daarbij houden we rekening met gevoeligheden, zonder het traditionele karakter van de intocht drastisch of versneld te veranderen.”

Op verschillende plaatsen zeggen comités dat ze met de keuze voor het soort intocht wachten op het oordeel van de Raad van State, die zich volgende maand in hoger beroep buigt over de uitspraak van de Amsterdamse rechter dat Zwarte Piet discriminerend zou zijn. Of op een ‘landelijke richtlijn’, waarbij sommigen denken dat die van minister Asscher (Integratie) zal komen (nee, zegt zijn woordvoerder) of van een landelijke Sinterklaasvereniging (dan zou er niks veranderen), of van de NTR, die het beeldbepalende Sinterklaasjournaal uitzendt en live de landelijk intocht in Gouda, maar de omroep zegt nog niets.