Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Obama: we gaan door met eensgezinde strijd tegen IS

Obama legt een verklaring af op het gazon voor het Witte Huis vanmiddag.
Obama legt een verklaring af op het gazon voor het Witte Huis vanmiddag. Foto Reuters / Gary Cameron

De Amerikaanse president Obama heeft in een verklaring zojuist gezegd dat de VS door zal gaan met het bestrijden van de terroristische groep Islamitische Staat (IS). De verklaring was naar aanleiding van de luchtaanvallen vannacht door de VS en vijf Arabische landen op doelen van IS in Syrië.

In zijn korte verklaring zei Obama dat hij blij was met de steun van het Congres en de internationale gemeenschap:

“We staan niet alleen, maar hebben de steun van Arabische landen als Bahrein, Qatar, Jordanië en Saoedi-Arabië. De kracht van deze coalitie maakt duidelijk dat we niet alleen staan. De hele wereld verwerpt IS. Meer dan veertig landen hebben bovendien hun hulp aangeboden.”

Update 19.29 uur: De Turkse premier Erdogan heeft gezegd dat Turkije bereid is militaire en logistieke steun te geven aan de strijd tegen IS.

In een brief aan het Congres heeft Obama geschreven dat het niet mogelijk is om te zeggen hoelang de operaties tegen IS in Syrië en Irak zullen duren. De president zei ook dat de strijd zal doorgaan, en noemde daarbij ook de regering van president Assad nadrukkelijk:

“We zullen verder gaan met het bombarderen van terroristische doelen, het trainen en bewapenen van de Syrische oppositie en Irakese soldaten, die het beste tegenwicht zijn tegen IS en het Assad-regime, het bestrijden van deze haatdragende ideologie, het afsnijden van de financiële bronnen van IS en het voorkomen van de toevloed van buitenlandse strijders.”

Syrië heeft op de luchtaanvallen gereageerd door te zeggen dat het elke ‘internationale inspanning’ verwelkomt tegen terrorisme. De Libanese beweging Hezbollah, die het Assad-regime steunt, heeft in een reactie de aanvallen juist veroordeeld.

VS dulden geen vrijhavens voor terrorisme

Obama zei tot slot ook nog dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd op aftakkingen van Al-Qaeda in Syrië, die bekendstaan als de radicaal-islamitische Khorasangroep. Volgens het Pentagon zou de afdeling van Jabhat al-Nusra “dicht bij de uitvoering zijn van een aanval in Europa of de VS”.

“Om nog een keer duidelijk te zijn tegen iedereen die samenzweert tegen Amerika: de VS zullen niet tolereren dat landen een vrijhaven bieden voor terroristische groeperingen die ons bedreigen. Ik ben dan ook blij dat er volop steun is vanuit het Congres. Amerika staat altijd sterker als we eensgezind zijn.”

En de VS zullen doorgaan met het uitbouwen van een internationale coalitie tegen IS:

“Het zal tijd kosten, maar we zullen alles doen wat nodig is. Voor de veiligheid van de regio en de hele wereld.”

Lees ons uitlegstuk over de luchtaanvallen: Nu hebben de VS ook een front in Syrië. Waarom? En mag dat wel? Vier vragen