Nog 130 nieuwe ebolapatiënten Sierra Leone

Een zwangere vrouw die mogelijk besmet is met ebola wordt op een brancard in een ambulance getild in Freetown in Sierra Leone. Foto Reuters / Bindra/Unicef

In Sierra Leone zijn na het recente huisarrest van de bevolking nog eens 130 ebolabesmettingen vastgesteld. Tot nu toe waren er 56 nieuwe patiënten bij gekomen. Van zeventig mogelijke patiënten moeten nog resultaten van het labonderzoek komen, meldt persbureau AP.

De zes miljoen inwoners van Sierra Leone moesten drie dagen binnenshuis blijven om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Tienduizenden hulpverleners gingen de afgelopen dagen van deur tot deur om mensen te onderzoeken op besmetting met het virus. Bij die rondgang werden ook nog eens 92 lichamen gevonden van overleden patiënten.

Aantal patiënten kan in januari 1, miljoen zijn

De huidige uitbraak van ebola is de grootste ooit volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn het zwaarst getroffen door de ziekte. In Sierra Leone zijn al meer dan 560 mensen overleden aan de ziekte, in heel West-Afrika in totaal .811 mensen. Ook zijn al meer dan .564 mensen ziek geworden door het virus.

Meldde de WHO gisteren nog dat de uitbraak in Nigeria en Senegal onder controle was, vandaag waarschuwt het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie CDC dat er in januari mogelijk tussen de 550.000 en 1, miljoen ebolapatiënten kunnen zijn. De berekeningen zijn gedaan aan de hand van een wiskundig model dat de invloed berekent van de aanpak van de uitbraak tot nu toe. Het model komt op 1, miljoen besmettingen uit als er niets wordt gedaan. Als daarentegen 70 procent van de patiënten geïsoleerd wordt, neemt de epidemie af. De WHO spreekt zelf van een schatting van 20.000 besmettingen in november als de uitbraak niet beter ingedamd kan worden.

    • Anouk Eigenraam