Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Nieuw datacentrum Google in Eemshaven

Internetbedrijf investeert 600 miljoen euro en creëert banen

Eemshaven zit bij glasvezelkabels en elektriciteit uit Scandinavië
Eemshaven zit bij glasvezelkabels en elektriciteit uit Scandinavië

Van goederenoverslag naar dataopslag. De Eemshaven in Groningen, opgezet voor de petrochemische industrie voordat de oliecrisis huishield, wordt een knooppunt in de opslag van internetdata. Google gaat er een datacentrum van vier verdiepingen bouwen op een terrein van meer dan 40 voetbalvelden groot. De investering bedraagt ten minste 600 miljoen euro en levert de regio 150 voltijdbanen op – van beveiligers tot computertechnici – en 1.000 tijdelijke banen in de bouw.

Doorslaggevend voor de keuze waren de beschikbare glasvezelkabels en de leveringszekerheid van stroom. Nederland ligt op een wereldwijd internetknooppunt. Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland. Drie energiecentrales in de Eemshaven en een van de grootste windmolenparken van Nederland staan garant voor de stroom die nodig is. Om een idee te krijgen: het nieuwe datacentrum zou ongeveer net zoveel energie verbruiken als alle 526.000 huishoudens in Groningen en Drenthe samen.

Provinciale politici, havenbaronnen, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord Nederland NOM en minister Kamp (Economische Zaken, VVD) reageerden vanochtend opgetogen. Ze rekenen op een „zwaan-kleef-aan-effect”. „The cloud has landed”, aldus PvdA-gedeputeerde William Moorlag. „We verwachten dat Google het pad effent voor andere investeerders in de ict en het Noorden flink wat banen oplevert.” Dat betekent dat de Eemshaven wordt omgevormd tot „energie- en datahaven”. Afgelopen jaar daalde de op- en overslag in de twee Groninger zeehavens Eemshaven en Delfzijl, zo’n dertig kilometer verderop, met 15 procent. Mogelijk voelt het Amerikaanse automatiseringsbedrijf IBM dat tijdelijk een servicecentrum in Groningen heeft gevestigd, zich hierdoor aangemoedigd verder in het gebied te investeren.

Dataopslag in de Eemshaven is niet nieuw. Google huurt er al een pand waar zo’n 80 mensen werken. Met de aardbevingen door gaswinning in het gebied zegt het bedrijf te kunnen leven. De nieuwbouw zal daarop worden aangepast.

Google is een datagrootverbruiker. Het internetbedrijf uit Californië heeft honderdduizenden servers over de hele wereld nodig om zijn diensten goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld de Google-zoekmachine en de e-maildienst Gmail. In datacentra worden gegevens opgeslagen en verspreid die we in hoog tempo genereren. Computers, smartphones en tablets slurpen steeds meer data op. Zo vergt de groei van online video intensief dataverkeer. En dan is er nog de ‘cloud’, de onmetelijke wolk van webservers waarop steeds meer internetgebruikers gegevens bewaren.

De bouw van het datacentrum in de Eemshaven begint komend jaar. Begin 2016, is de bedoeling, moet het centrum in gebruik worden genomen. De komst van Google is onder strikte geheimhouding voorbereid. In sneltreinvaart zijn alle procedures doorlopen. Afgelopen juli publiceerde de provincie Groningen een vergunning die was verstrekt aan het Engelse ingenieursbureau Deerns Ltd UK, dat is ingeschakeld door Google, blijkt nu.

Minister Kamp: „Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie.”