Meer dan Herman van Veens begeleider

Erik van der Wurff (1945-2014)

Pianist, arrangeur, componist.

Erik van der Wurff Foto ANP

Ruim een halve eeuw lang zat Erik van der Wurff aan de piano als Herman van Veen zong. Welke muzikanten er ook verder in zijn shows meespeelden, altijd was Van der Wurff de man die de toon zette, de klankkleur bepaalde, de muzikaal leider, de vaste begeleider die veel meer dan een begeleider was. Vaak schreef hij ook mee aan Van Veens repertoire, met melodieën die uit alle windstreken leken te komen. Chansons op een klassieke basis, breed uitwaaierend en perfect passend bij het romantische timbre van de zanger. Gisteravond is Erik van der Wurff overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was 69 jaar, vier maanden jonger dan Van Veen. Ze werden vrienden op het Utrechts conservatorium, waar Van der Wurff piano studeerde met de bijvakken contrabas en dwarsfluit. Samen kozen ze, los van de school, een eigen koers waarin ze clownerieën uithaalden met de muziek die hun in het leslokaal werd onderwezen. Ze vormden vanaf het begin een ideaal duo: de zanger die op het podium alle kanten uitspatte en de pianist die zijn klavier als een orkest kon bespelen. Allengs kwamen er meer muzikanten bij, maar Van der Wurff bleef het muzikale middelpunt.

Als componist, arrangeur en dirigent maakte hij tevens muziek voor tv-series, films, concerten, musicals en animatiefilms (rond het door Van Veen gecreëerde stripfiguurtje Alfred Jodocus Kwak). Maar de samenwerking met Van Veen bleef vooropstaan. „Tweeënvijftig jaar waren wij onderweg naar ergens om er te gaan spelen”, schrijft Van Veen vandaag op zijn Facebookpagina.

    • Henk van Gelder