Juweliersvrouw Deurne niet vervolgd, man wel voor wapenbezit

Het onderzoek bij het pand van juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne na de overval met fatale afloop. Foto ANP / Marco de Swart

De vrouw uit Deurne die in maart twee overvallers op haar juwelierszaak in Deurne heeft doodgeschoten, wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmiddag bevestigd op een persconferentie. Volgens justitie heeft zij gehandeld uit noodweer. Haar man wordt wel vervolgd voor verboden vuurwapenbezit.

De 53-jarige vrouw schoot op de twee overvallers toen haar man in de winkel werd aangevallen. De echtgenoot werd al niet meer verdacht van doodslag. Eerder werd duidelijk dat de oudste overvaller een wapen had getrokken en dat de jongste overvaller met pepperspray had gespoten. De juwelier probeerde tevergeefs het wapen van de overvallers af te pakken. Hij werd in elkaar geschopt en geslagen. Zijn vrouw vreesde voor het leven van haar man en pakte het wapen dat hij had aangeschaft na een eerdere overval.

Volgens het OM moest de juweliersvrouw zich wel verdedigen tegen…

“…een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding met buitensporig geweld door de bewapende overvallers. Haar actieve interventie was gewenst en toegestaan ter onmiddellijke verdediging van zichzelf en haar man.”

Justitie neemt in de overweging ook mee dat de vrouw in 2010 ook al werd overvallen en sindsdien lijdt aan een posttraumatische stressstoornis.

Tijdens de persconferentie liet het OM een geluidsfragment van kort na de overval horen:

Juwelier werd vervolgd voor wapenbezit

Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen maakte op de persconferentie bekend dat de juwelie wel zal worden vervolgd voor het bezitten van het vuurwapen waarmee zijn vrouw kon schieten. “Vuurwapens en munitie vormen een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van mensen”, aldus het OM. “Daar moet dan ook streng tegen worden opgetreden”, zo stelt justitie, die vindt dat het bezit van een vuurwapen ter verdediging een niet te tolereren vorm van eigenrichting is.

    • Pim van den Dool