Fransman ontvoerd in Algerije

Een splintergroep van Al-Qaeda in Noord-Afrika heeft gisteren een Franse burger in Algerije ontvoerd. Zij dreigden hem om het leven te brengen als Frankrijk niet stopt met het bombarderen van IS-doelen in Irak. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd. Volgens een bron bij de Algerijnse veiligheidsdiensten gaat het om een 55-jarige man. Hij was met twee vrienden aan het wandelen toen hij werd ontvoerd. Zijn vrienden werden vrijgelaten.

De ontvoering zou een reactie zijn op een oproep van IS-rebellen om de strijd met een militaire coalitie onder leiding van de Verenigde Staten aan te gaan. In een audioboodschap is gisteren door IS aan moslims over de hele wereld opgeroepen om inwoners van landen die deelnemen aan deze coalitie, te vermoorden. Frankrijk is één van die landen.

De Amerikaanse president Barack Obama liet vorige week weten een brede coalitie te gaan leiden om IS uit te roeien, door luchtaanvallen uit te voeren in Syrië. Obama vroeg een aantal landen om een militaire bijdrage te leveren. Verder heeft IS dit weekend in het westen van Irak met zelfmoordaanslagen veertig Iraakse militairen gedood.

Een tegenaanval van het Iraakse regeringsleger is vastgelopen. Dat heeft de Iraakse generaal Rasheed Fleih gisteren gemeld. De Iraakse militairen kwamen om het leven in het stadje Sijir, op ongeveer 70 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ook werden zeventig militairen krijgsgevangen gemaakt; zij zijn meegenomen naar Fallujah, dat in de buurt van Sijir ligt. Het Iraakse leger heeft door de aanslagen inmiddels zevenhonderd soldaten uit dat gebied teruggetrokken.

    • Ap