Vernieuwingen iOS 8 op een rij

Vrijdag gaat de iPhone 6 hier in de verkoop. Met iOS8, natuurlijk. Hoe bevalt het nieuwe besturingssysteem? Een overzicht van de vernieuwingen.

Ontwikkelaars krijgen eindelijk een beetje meer ruimte. iOS biedt extensies, die het mogelijk maken om data uit een app te gebruiken buiten de app om (zoals in Safari).

Apple deed er, in tegenstelling tot Android, niet aan: widgets. Maar nu kun je ook in iOS 8 in het berichtencentrum widgets bekijken die gekoppeld zijn aan apps van ontwikkelaars. Zo zie je twitterberichten, Marktplaatsbiedingen en de Spotify-afspeellijst.

Dit kon op Android ook al jaren: eigen toetsenborden toevoegen. Nu heeft SwiftKey, de digitale-toetsenbordenmaker die al jaren actief is op Android, laten weten met een iOS-versie te komen.

Met ‘Gezondheid’, een nieuwe applicatie in iOS 8, kun je medische zaken registreren en bekijken. Ook kunnen ontwikkelaars gegevens uit hun eigen app (bijvoorbeeld een hardloop-app) toevoegen aan ‘Gezondheid’, al lijkt deze functie op dit moment nog niet te werken.

Ook nieuw: ‘HomeKit’. Via dit systeem kun je straks apparaten, verlichting en bijvoorbeeld de verwarming in huis (als die dat ondersteunen) met je iPhone bedienen.

Een functie die vooral fijn zal zijn voor mensen die ook een iPad of Mac bezitten, is Continuity. Apple wil graag dat je naast een iPhone ook een iPad en Mac koopt en maakt het nu nog een stukje makkelijker om die samen te gebruiken. Zo kun je eenvoudig dingen op je ene apparaat starten en op de andere afmaken. Deze functie is pas in oktober (bij de release van OS X Yosemite) beschikbaar.

iOS 8 is voor iPhone- en iPad-gebruikers een erg prettige update. Maar zijn dit revolutionaire zaken? Nee. Apple had de meeste functies ook in iOS 4 uit 2010 of iOS 5 uit 2011 kunnen aankondigen, met wellicht ‘Continuity’ als uitzondering. Of iOS 8 Android-gebruikers over de streep gaat trekken, zodat ze vrijdag in de rij voor de nieuwe iPhone gaan staan, is maar de vraag.

    • Nando Kasteleijn